Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мàлешево пее и танцува

БНР Новини
Снимка: архив

Фестивалът „Мàлешево пее и танцува” е създаден през 2004 г. с идеята да представя богатия фолклор на Югозападна България. Организатор на събитието е община Струмяни. Началото поставя Валентин Чиликов – тогава кмет на Струмяни и неговият екип. Още първата година сред участниците са няколко състава от съседна Република Македония. От второто си издание форумът вече е международен. Носи името на планината, в чиито склонове са разпръснати двайсетината села, които обединява общината. Сцената по традиция е в село Микрево, където има няколко известни фолклорни състава. Снежана Стоименова, директор на фестивала от няколко години, разказва:

„Единайсетото издание на Международния фолклорен фестивал посреща над 2800 участници. Има представители на повече от двайсет български селища, над триста са артистите от Македония, три ансамбъла от Сърбия. Публиката очаква с нетърпение фолклорните програми на състави от Турция, Гърция, Албания, Молдова. От няколко години, съвместно със Радио Благоевград връчваме специална награда за млад изпълнител. Радостни сме, че на нашата сцена се изявяват ученици от музикални школи и училища в Благоевград, Кюстендил, София и др. Според оценка на експертите, нашият фестивал е сред петте най-добри фолклорни форума в България и има принос към опазване и популяризиране на фолклорното наследство. Това беше и поводът тази година да получим наградата „Златната кобилица”, връчена от Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства. Нашият фестивал има конкурсен характер, участниците се състезават в различни категории, които са обявени в регламента и публикувани на сайта на събитието. Журито включва признати специалисти в различните области на фолклорното изкуство. Не са малко и съпровождащите инициативи. Тази година ги посветихме на 60-годишнината на известния български скулптор Иван Русев. Той самият за пръв път участва в ежегодния пленер, провеждан в изградения от него „Мраморен град” в Арт център Илинденци. Стремим се да съчетаваме пъстрите фолклорни традиции, представяни на фестивалната сцена с артистичната атмосфера на Арт центъра и произведенията на изобразителното изкуство.”





От г-жа Стоименова научихме, че пленерът със заглавие „Преди 60 милиона години – рекатае започнал на 18 октомври, а на 23-ти кметът на Струмяни Емил Илиев е прерязал лентата на модернизираната сграда на музея в общината. Първата изложба, представена в него е посветена на десетата годишнина от началото на археологическите проучвания на праисторическо селище Илинденци – Масовец. Селището е основано от първите земеделци, появили се в региона около 5700 г. пр. Хр. Експонирани са материали, намерени по време на разкопките – сечива от камък, кост и глина, накити и амулети, култови фигурки и предмети, ръчна мелница и др. „Нашата цел е да превърнем фестивала, артистичните събития и историческите забележителности в туристически продукт от съвсем нов порядък. От сърце пожелаваме и успех на всички участници в „Малешево пее и танцува”, които се състезават за Голямата награда „Жар птица”, отличията „Орфееви арфи” в различните категории и приза „Българска роза”.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорен фестивал в подножието на Витоша събира изпълнители от девет страни

От днес до 20 юли в подножието на планината Витоша ще се проведе едноименният Международен фоклорен фестивал. Изпълнители от Боливия, Индия, Италия, Албания, Мексико, Казахстан, Молдова, Северна Македония и България ще запознаят публиката с..

публикувано на 15.07.24 в 07:00
Снимка: Регионален етнографски музей - Пловдив

Регионалният етнографски музей в Пловдив помага за възраждането на древния занаят плъстене

Изделия, изработени от вълна, вдъхват усещането за вътрешен уют и топлина в посетителите на пловдивския Регионален етнографски музей, връщайки ги във времена, когато номадите прекосявали просторни територии със своите стада. И тъй като никъде не се..

публикувано на 13.07.24 в 10:25

Празник на кайсията в Тутракан

Крайдунавският град Тутракан събира производителите на кайсии от региона на традиционния празник "Тутракан - столица на кайсията". Ценителите на вкусния плод си дават среща в неделния ден за 20-а поредна година. Както повелява традицията..

публикувано на 07.07.24 в 08:05