Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съставянето на правителство – труден пъзел

Консултациите на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври дясноцентристка партия ГЕРБ с парламентарно представените политически сили за съставяне на правителство продължават.

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

Към момента ситуацията изглежда така: ГЕРБ ще се опита да си осигури парламентарна подкрепа, но на практика ще управлява с кабинет на малцинството. Ще се опита да намери партньори, но не и коалиционни. От ГЕРБ изненадващо се отказаха от идеята да се сключи споразумение, с което да се подели властта, и избраха друго решение: „Ще се подпише програма за стабилно управление. Всички, които се ангажират с подкрепа за правителството, трябва да я парафират. Това е форма на коалиционен ангажимент”. Това се случи в четвъртък след консултациите с Патриотичния фронт. Националистите уточниха, че били буквално пред подписване на документа. Те, обаче, са категорични, че политически лица от фронта няма да участват в правителството. Така ще бъдат туширани и критиките на АЛДЕ, партията на либералите в Европейския парламент, в която членува ДПС. Тя излезе с декларация срещу включването на националистите в управлението на България. От ГЕРБ направиха реверанс към бъдещия си партньор: „Смятаме, че определения като „националистическа формация” не се отнасят към тях”. Патриотичният фронт възприема партията „Свобода и достойнство”, която е част от десния „Реформаторски блок”, като формат, близък до ДПС. В замяна получиха уверение, че никой от партията на Корман Исмаилов няма да бъде допуснат до властта.

Реформаторите също нямало да подписват коалиционно споразумение, увериха от ГЕРБ. Независимо че във вторник, след лидерската среща между ГЕРБ и Реформаторския блок, бе обявено сближаване на позициите за подписване на коалиционно споразумение. Изненадани, реформаторите заявиха, че ще обсъдят ситуацията и ще преценят.

Основната отговорност за назначенията, рокадите, политиките и властта щяла да бъде на ГЕРБ. Така към момента въпросът с коалициите отпада. Вероятно затова и не се стигна до решение за съюз с лявата АБВ по време на консултациите в четвъртък. Според политическия проект на президента Георги Първанов „ситуацията в държавата изисква максимално широка коалиция, включително с участието на БСП”. „Нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за дясноцентристко правителство”, е становището на ГЕРБ.

Към днешна дата партията мандатоносител се връща към изоставена формула „кабинет на малцинството със споделена отговорност”, в който и други партии да имат министри. Разликата е, че партиите ще „споделят отговорността” само чрез подписана програма, а участието на членове на кабинета е по желание. Тази формула е удобна за ГЕРБ, защото осигурява стабилна подкрепа от формациите, подписали програмата, и ситуационна от тези, които са декларирали, че ще гласуват само едно или друго решение. По-малките партии винаги ще могат да се оправдаят пред избирателите си, че не са участвали пряко в управлението, а само са подкрепяли национално-отговорни решения. С „програмното споразумение” се гарантира и подкрепа за кабинет на Борисов от АБВ, с които реформаторите не желаят да влизат в коалиция. С него се изчиства и противоречието между партньорите от Патриотичния фронт, тъй като ВМРО желаят да влязат в управлението, а от НФСБ – не.

С предстояща среща между ГЕРБ и БСП, която все още не е уточнено кога ще се състои, ще приключи вторият кръг от преговорите за сформиране на кабинет. След това се очаква да има по-голяма яснота каква управленска формула се очертава. Стана ясно, че от ПЕС се оказва натиск върху БСП за коалиция с ГЕРБ, което доведе до нови спорове в левицата. Членовете на Изпълнителното бюро не са единодушни, че партията трябва да държи курс на опозиция. Шефът на ЕП Мартин Шулц убеждавал българските си приятели, че е важно да има стабилност. Лидерът на БСП Михаил Миков свиква заседание на Националния съвет в неделя, след връщането си от Брюксел. Независимо че социалистите вече казаха „не” на коалиция с ГЕРБ преди десетина дни, възможно е на пленума отново да се постави този въпрос, дори без да е включен в дневния ред.

Станал свидетел на тази странна ситуация, суверенът от любов към своите избраници и без да отчита, че политиката е „изкуство на възможностите”, може да реши, че отговорност носят преди всичко небесните тела. Толкова много се изписа, че докато сме под знака на „ретроградния Меркурий”, не трябва да се поемат никакви ангажименти между 5 и 25 октомври. Пак добре, че тези дни поне Сатурн се измъкна от отмъстителния и свадлив Скорпион и влезе в жизнерадостния Стрелец… Сега без да се притесняваме можем да очакваме Народното събрание да одобри правителството на „последния шанс”, както Европейският парламент одобри Комисията „на последния шанс”, по думите на Жан-Клод Юнкер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00