Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча”

БНР Новини
Снимка: svetimesta.com

Под номер 25 в списъка на националните туристически обекти на България се нарежда православният манастир „Св. Йоан Предтеча”. Руините му се открояват на красиво възвишение над бреговете на река Арда, която пресича град Кърджали. Светата обител е била част от средновековния епископски комплекс „Св. Йоан Продром”.

Предполага се, че манастирът е бил основан през VI-VII в. на мястото на предишни църкви в типичен византийски стил. Интересното е, че планът на този храм следва т. нар. „атонски тип” и вероятно е издигнат по едно и също време с някои от църквите на Атонския полуостров. В миналото целият обект е бил духовно средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос.

Останките от някогашния манастир излизат за пръв път наяве през 30-те години на ХХ век, а близо три десетилетия по-късно, по време на строителни работи, на бял свят се появяват и руини от църквата му. По-късно, когато стартират археологическите разкопки, учените попадат на следи от солидни крепостни стени, обграждащи голям манастирски комплекс. Но това, което удивило археолозите, са стените на някогашната църква, покрити със следи от уникални стенописи.

Снимка

Историческите сведения и запазените останки от градежите дават основание да се твърди, че големият комплекс от сгради с църква, се е превърнал още в края на IX и началото на X век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват уникалните находки, намерени в храма и около него. Там археолозите откриват пет зидани гробници. Една от тях се намира в самата църква и е била херметически затворена. След внимателното й отваряне, учените с изненада съзират мощите на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век. Според някои в гробницата са били положени мощите на патриарх Евтимий (най-известният български средновековен книжовник, духовник и православен светец), но други отхвърлят тази хипотеза, заради липса на достатъчно доказателства в нейна подкрепа.

В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил (църковна одежда), тъкан със злато и с необикновена украса, както и църковни мощи, зашити в платнен кръст. Тази находка потвърждава предположението, че през Средновековието днешният Кърджали е бил важен християнски център. Счита се, че епитрахилът е изключително скъп и е бил изработен в Константинопол.

Вероятно в един по-късен етап храмът е бил разрушен. След това, за много кратко време, той отново е бил построен. Но по време на турското нашествие на Балканите целият комплекс окончателно е превърнат в руини и потъва в забрава.

Снимки: svetimesta.com и bg-patriarshia.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни

Нозете на траки, гърци, римляни, илири, келти и египтяни пристъпвали по мраморните плочи на градския площад. Посоките се разклонявали към храмовете, ателиетата и магазините, но форумът бил също така мястото, където да потърсиш справедливост и да..

публикувано на 07.06.18 в 11:55

Реставрацията на Томбул джамия или малка история за храма, времето и хората

Шумен е град, известен като един от центровете на Българското Възраждане, на културния и духовния живот и където все още може да се усети духът на това време. Ако тръгнете по калдъръмената улица „Цар Освободител“ и вървите по нея към Томбул..

публикувано на 26.02.18 в 11:05

Неолитните жилища в Стара Загора – най-старите в Европа

Неолитните жилища в Стара Загора са уникален исторически паметник от световно значение. Те са част от 100-те национални туристически обекта. В музея, издигнат върху самата археологическа находка, се поддържа постоянна температура и влага, с цел тя..

публикувано на 26.01.18 в 12:59