Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев участва в срещата на върха в Брюксел за енергетика и климат

БНР Новини
Снимка: БТА

В края на тази седмица в Брюксел се проведе среща на върха на ЕС, посветена на енергийните източници, енергийната ефективност и климата. Срещата беше и прощална: отиващият си председател на Европейския съвет – Херман Ван Ромпой и председателят на Европейската комисия – Жозе Мануел Барозу се сбогуваха с институциите на ЕС в края на своите мандати и почерпиха журналистите с белгийска бира и португалско вино.

За участие в срещата бе българският президент Росен Плевнелиев. В рамките на форума той заяви пред журналисти, че за България е изключително важно да заложи на енергийната ефективност, либерализацията на енергийния пазар и диверсификацията на доставките на природен газ. В тази връзка Плевнелиев наблегна на необходимостта да се ускори изграждането на интерконекторни връзки със съседните страни. По темата за парниковите газове и възобновяемата енергия държавният глава каза, че София е доста напред по някои от заложените параметри. Все пак България остава в лагера на редица страни от Централна и Източна Европа, според които целите на западните страни от ЕС за ограничаване на въглеродните емисии са прекалено амбициозни и ще изложат на риск техните икономики, разчитащи на въглеродни енергоносители като въглищата.

На срещата на върха се стигна до известен компромис. Остава целта до 2030-а година делът на т.нар. „зелен ток” да достигне в ЕС поне 27 на сто от енергийния микс. Остава също и целта с поне 30 на сто да се повиши енергийната ефективност, както и въглеродните емисии в Евросъюза да бъдат намалени с 40 процента спрямо нивата им от 1990-а година. Но както обясни Херман ван Ромпой се отчита, че не всички страни от ЕС имат еднакви възможности да постигнат тези цели и всяка страна ще допринася за тях според благосъстоянието и капацитета си.

По отношение на природния газ, участниците в срещата на върха се договориха да се развиват ключови проекти от общ интерес, като конкретно е посочен конкурентният на „Южен поток” „Южен газов коридор”, който трябва да доставя природен газ към Европа от Каспийския регион и Близкия изток.

На фона на добрите и амбициозни намерения на ЕС, приети в Брюксел, днешната реалност в България по отношение на газовата сфера не е така оптимистична. Зимата вече чука на вратата, а според изследване на ЕК, публикувано преди дни, нашата страна е сред най-уязвимите, ако Москва и Киев на се договорят за газовите доставки и Русия реши да спре кранчето в разгара на зимата. България зависи над 90 процента от руския газ а запасите й могат да задоволят потреблението за малко повече от месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35