Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската Темида „спаси” руския бизнесмен Николай Кобляков*

Снимка: БГНЕС

За пореден път българското правосъдие показа защо неговата система се нуждае не от радикална, а от драстична реформа. Или както се казва, да се направи „табула раса” и да се започне отначало. Миналият вторник Софийският градски съд отказа екстрадиция в Москва на руския бизнесмен Николай Кобляков, който има и френско гражданство. Кобляков от няколко години живее във Франция и е съосновател на неправителствената организация ”Свободна Русия” (Russie – Liberté), която организира протести срещу политиката на руския президент Владимир Путин. Бизнесменът и ратник за човешки права бе задържан на 29 юли т. г. на софийското летище със заповед на Интерпол по искане на Москва. Обвинението срещу него е в незаконно присвояване с измама на 1,2 милиона евро.

На първото си заседание по случая през лятото, българският съд реши да поиска допълнителна информация от руските власти. А второто и последно заседание във вторник беше класически водевил. Преди още да се произнесе съдът, прокурорът Валентин Кирилов оттегли искането за екстрадиране и произнесе тирада, която ни върна към идеологическата пропаганда от времената на Желязната завеса. Забравил, че българската прокуратура поддържаше тезата за необходимостта от екстрадиране на Кобляков, Кирилов с патос обяви Русия за тоталитарна държава, неспособна да осигури справедлив процес. По думите му, политическата дейност на Кобляков срещу Путин е нещо добро, но ако бъде върнат в Русия е възможно да бъде преследван. Изникна въпросът работа ли е на българското правосъдие да раздава политически квалификации на други страни и да се произнася въз основа на идеологически аргументи?

От кумова срама, съдията Десислав Любомиров категорично се дистанцира от политическото говорене на прокурора. Но все пак отказа екстрадицията на Кобляков поради това, че в Българския наказателен кодекс няма съответствия с руските обвинения.

И така, развръзката беше като в холивудска сапунка. Кобляков е спасен от злите сили. Той благодари на съда и прокуратурата и заяви, че остава в България, за да дава своя принос в укрепването на демокрацията и бизнеса в страната. И поиска от президента Росен Плевнелиев политическо убежище. Отговорът на президентството все още се чака, но изниква въпросът защо Кобляков не се завръща във втората си родина, Франция. Злите езици говорят, че измамата с над милион евро касае френска компания, а във Франция и демокрацията, и правосъдието, и всичко останало са малко „по“ от българските такива.

Мнението на автора може да не съвпада с позицията на медиата



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35