Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задачата „правителство” – все по-трудна

БНР Новини
Снимка: БТА

Вторият кръг от консултациите на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври партия ГЕРБ с парламентарно представените политически сили за съставяне на правителство приключи в неделя. През седмицата на ниво лидери партията, на която ще бъде връчен проучвателния мандат, се срещна с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Натоварен с много очаквания бе разговорът „на четири очи” между ръководителите на първата и втората по големина парламентарни формации – ГЕРБ и БСП. Няма да бъде съставено широко коалиционно управление бе резултатът от дългоочакваната среща между Бойко Борисов и Михаил Миков в неделя. БСП остава в опозиция и дори отказа да приеме предложението на ГЕРБ за поста председател на Народното събрание.

„Заявих нашата позиция, че сме в опозиция и това се определя от резултатите, които постигнахме на парламентарните избори, бе категоричен Михаил Миков. – Заявих, че ще бъдем достатъчно конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходима проява на отговорност от всички политически сили, независимо дали са по-големи или по-малки.”

Лидерът на първата политическа сила се дистанцира от правото и отговорността за съставянето на правителство като обясни, че мандатът на ГЕРБ „не го приемаме като наш”, защото с решението на БСП да не се опитват да правят кабинет с техен мандат „на практика изчерпва всички други възможности”. Бойко Борисов съобщи, че след конституирането на парламента, ще предложи лидерска среща на партиите в НС, на която да се търси изход от създалата се ситуация. Към днешна дата той не приема формулата за правителство с програмна подкрепа, но без участие на политически представители на подкрепящите партии, каквато договорка бе постигната в четвъртък с Патриотичния фронт. Мнението му предизвика изненада, защото след преговорите с патриотите от преговорния екип на ГЕРБ бе заявено, че приемат подписа под програмата като коалиционен ангажимент и именно такова програмно споразумение ще бъде подписано както с Реформаторския блок, така и евентуалните подкрепящи бъдещия кабинет. Бойко Борисов се обърна към Реформаторския блок и Патриотичния фронт да излъчат представители в кабинета.

„Аз съм готов да подпиша на всички партии споделена програма, заяви той. – Споделената отговорност означава лидерите – вътре в правителството. Там се решават нещата. В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип „Орешарски“ правителство. Заковаваме примерно 1 юли, за да има време „две в едно” да направим изборите – и парламентарните, и кметски, за да не харчим пари, и до тогава просто е нулево време или решаваме само наболелите проблеми.”

По-късно в неделя, след заседанието на Политическия съвет на коалицията, съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заявиха, че са готови да предложат само експерти в евентуален бъдещ кабинет.

„Искам да потвърдя решението на Политическия съвет, че ПФ няма да участва с политически лица в евентуално правителство, независимо с чий мандат е, каза Валери Симеонов. – Такова решение беше взето веднага след изборите. Сега отново беше препотвърдено.”

„Ние нямаме никакви претенции кого ГЕРБ ще излъчат за министър-председател или за министри, но за нашата коалиция имаме пълното право сами да решаваме”, допълни Красимир Каракачанов.

Също в неделя, лидерите на Демократи за силна България и на Движение България на гражданите Радан Кънев и Меглена Кунева бяха избрани от депутатите на Реформаторския блок като съпредседатели на парламентарната им група. Този факт, според тях, ще помогне за повече консолидация и ефективност.

„Това, което даваме като знак с избора на двама съпредседатели при това абсолютно единодушно означава, че групата ни е стабилна и може да взима с единодушие важни решения”, заяви Меглена Кунева.

След като лидерът на ГЕРБ даде много ясен знак за участието на РБ във властта, каква е позицията на реформаторите?

„Решението кой ще представлява РБ в изпълнителната власт, ако такова съгласие е възможно ще вземе РБ, а не неговите партньори по същия начин, по който ние както знаете не обсъждаме персоналните промени на други политически сили, каза Радан Кънев. – Що се отнася до моето лично решение, то е дълбоко осмислено и е свързано с факта, че основната реформаторска работа, която ние сме си поставили като задача е пряко свързана със законодателния процес.”

Според Кънев и Кунева, въпросът за тяхното участие във властта към момента въобще не е обсъждан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00