Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Братя Митеви – уникати в шопската изпълнителска практика

БНР Новини
Снимка: личен архив

Братята Владимир и Митко Митеви са сред най-известните съвременни изпълнители от Шоплука. Техният богат репертоар  включва наистина уникални образци на местния двуглас. Родени са в село Владая, разположено в полите на Витоша, част от Столична община. И до днес живеят там. Владимир е секретар на читалище „Светлина”, Митко е общински служител.

Преди десетина години техните оригинални песни и майсторството им на изпълнители буквално завладяват Виктория Захариева – тогава студентка в НМА „Панчо Владигеров“. По съвет на проф. Димитрина Кауфман – известен етномузиколог и неин научен ръководител, Виктория посещава Владая. Запознава се с братя Митеви, започва да записва песните им и скоро осъзнава, че форматът на дипломната работа, която подготвя, е напълно недостатъчен. Богатството на старинната традиция, която двамата певци съхраняват и неуморно популяризират, тяхната искрена отдаденост, вдъхновяват нейната книга, озаглавена „Братя Митеви – носители на музикално-фолклорната традиция на село Владая и уникати в шопската изпълнителска практика”. Едва ли може по-кратко и в същото време – по-точно да се предаде същността на тяхното значимо дело.

„Толкова години са зад гърба ни, толкова концерти, събори, фестивали… Дойде време да се радваме и на книга, посветена на песните ни” – споделя Митко Митев и допълва:

„Брат ми Владо дълги години работи в читалището на Владая, а оттам минават всички състави и солисти, които изпълняват местния фолклор. Взели сме от всекиго по нещо, запазвайки архаичния маниер на изпълнение. Първата ни изява беше на един от съборите в Копривщица. Преди това във Владая организираха прослушване, за да определят участниците. Ние бяхме сред публиката. Слушахме една от групите, аз чух нещо, изпято неправилно и започнах да се ядосвам и да тананикам мелодията така, както знаех, че трябва да звучи. Оказа се, че близо до нас е Румяна Цинцарска – известен етномузиколог, наш приятел и до днес. Тя ни помоли да изпеем нещо, хареса ни и по нейно настояване взехме участие в известния фолклорен събор. Това се случи през 1981 г., бяхме още момчета.”

Синът на Митко, Асен, също е музикант. Завършил е поп и джаз пеене и музикознание, в момента е вокален педагог. Той е участвал активно в събирането на материалите, подпомагал е и целия процес около създаването на книгата, посветена на братя Митеви.

„За първи път в печатно издание е поместен толкова подробен материал от техните творчески биографии – разказва Асен. – Описаните събития обхващат първите им изяви до началото на 2014 година. Повечето от концертите, за които се говори, са в чужбина – поредното доказателство за това колко популярен, обичан и високо ценéн е българският фолклор по света. В книгата има и подробен енциклопедичен раздел, който дава добра представа за етнографските особености на село Владая. Ще видите и богат снимков материал, в който са запечатани щастливи моменти от тяхната успешна концертна дейност, паметни срещи у нас и много други страни. Но за мен най-ценни са песните, дешифрирани и публикувани с нотни и словесни текстове. А също – анализите на техния ладов строеж, тонов обем, размери и т.н. Те са около 140 – хороводни, седенкарски, обредни и пр.  Изданието е придружено от диск, записан специално.  В него са събрани почти всички заглавия, споменати в труда на Виктория Захариева.”

Освен изкусни певци, братя Митеви са в основата на фестивал, основан по идея на Владимир през 2006 г. Той е посветен на семейната приемственост във фолклора и представя различни поколения непрофесионални изпълнители. На сцената във Владая пеят, свирят и танцуват цели фамилии – така, както някога хората са се веселили на всички лични и общоселски празници. „За съжаление, през тази трудна във финансово отношение година фестивалът няма да се състои. Но се надяваме, че ще получим подкрепа и традицията няма да се прекъсне” – споделят Митеви. Щастливи са, че представянето на книгата се превърна в събитие, което дълго ще помнят заради голямата почит и признание, засвидетелствано от известни изследователи на музикалния ни фолклор, както и от прочути български певци и инструменталисти.





Снимките са предоставени от изпълнителите




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам

Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..

публикувано на 15.06.24 в 06:55

Историята на древния и вечен Пловдив оживява в международен фестивал

Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..

публикувано на 14.06.24 в 10:45