Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите се заклеха, но яснота за правителство няма

БНР Новини
Снимка: БТА

В понеделник избраното след предсрочните избори на 5 октомври 43-то Народно събрание проведе първото си заседание. На тържествената сесия народните представители се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната. За първи път след демократичните промени осем политически формации оформят представителството на парламента. Около 1/3 от народните избраници са дебютанти. Започващият работа парламент е с подчертано мъжко присъствие – 194 срещу едва 46 дами. За сметка на това начело на 43-ото Народно събрание е представител на нежния пол – Цецка Цачева е единствената жена-председател в парламентарната история и първият председател повторил мандата си.

Съгласно Конституцията тържествената част на заседанието беше под ръководството на най-възрастния народен представител Стефан Данаилов от „БСП-Лява България”, който изрази надежда, че народните представители ще работят за укрепване на демокрацията в страната.

„Ако в сърцата ни е останала дори капчица кръв, вярна на Кубратовия завет „Съединението прави силата”, трябва да обединим разум и сили, защото нищо не е по-важно от добруването на нацията ни и само общите ни усилия могат да дадат плодове за нейното бъдеще”, каза през сълзи големият български актьор.

В обръщение от трибуната на Народното събрание президентът Росен Плевнелиев призова депутатите към съгласие и общи решения за проблемите на българското общество и ясно заяви, че България няма нужда от еднолично управление.

„България има нужда от работещ парламент и редовно правителство. Нека покажем, че и българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции, каза той. – Много е възможно, България да бъде управлявана от коалиции за много години напред. Нека заменим балканския с европейски подход – не раздаване на постове или власт на всяка цена, а какво смислено има за вършене в държавата и кой е компетентен да го свърши. Вместо силните хора, нека изберем силните институции, нека заложим на модерния патриотизъм, който ни учи да обичаме Родината си и да се посветим на народа си. Продължаване на реформите в съдебната система, енергетиката, образованието, здравеопазването, пенсионното осигуряване, сектор сигурност, начинът по който се структурират и работят регулаторите, електронното управление, модерната инфраструктура, енергийната ефективност и диверсификация – това са стратегически важни задачи, по които Вие нямате непреодолими различия”, заяви държавният глава.

От трибуната на парламента лидерът на бъдещата партия-мандатоносител ГЕРБ Бойко Борисов очерта три варианта за управление на страната.

„Надявам се с колегите реформатори – ПФ заявиха своята подкрепа, с другите партии намерихме много повече допирни точки – готов съм да оглавя правителството, заяви Борисов. – То може да бъде с три варианта – краткосрочен мандат за избори 2 в 1, заедно с кметските. Втори вариант – двугодишен мандат с избори 2 в 1 с президентските. При третия вариант говорим за 4-годишен мандат. Тогава ви гарантирам, че няма да се кандидатирам за президент, за да отпаднат всички спекулации, че подготвям партията си за това. Готов съм да приема предложението на Реформаторския блок да не съм премиер, това е вариант, в който не знам дали ще мога да контролирам министрите от ГЕРБ. Готов съм на диалог в името на държавата.”

„БСП-Лява България” ще бъдат представители на автентичното ляво и алтернатива на очертаващото се дясно управление. Това обяви лидерът на БСП Михаил Миков.

„Ще бъдем конструктивна опозиция, продължи той. – Ще подкрепяме законопроектите, с които сме съгласни, и ще гласуваме против проектите, с които не сме съгласни. Защото за нас изразяването на ясна позиция е начин да стане ясна алтернативата.”

Лидерът на ДПС Лютви Местан изтъкна, че движението няма да подкрепи безпринципна антиевропейска коалиция:

„За нас е въпрос на политическа отговорност да подкрепим – без да участваме в управлението, ако трябва – един ясен евроатлантически профил на следващия кабинет.”

Реформаторският блок ще работи за стабилно управление, за връщане на доверието на българските граждани. Съпредседателят Радан Кънев каза:

„Да върнем парламента в ролята му на институция, която решава най-важните въпроси пред нацията, а не се подчинява на министерски заповеди. Ние трябва да търсим компромиса, но нужния компромис за реформите, а не добре познатия фалшив компромис на фалшивия елит.”

В допълнение другият съпредседател Меглена Кунева призова политическите сили да си дадат сметка, че правителство на малцинството е обречено да не изкара мандата си.

Валери Симеонов от ПФ защити програмата на коалицията и определи позицията на патриотите в новия парламент.

„Патриотичният фронт ще търси съгласие и единодействие с всички български политически сили за ограничаване на влиянието и отстраняване от властта на представителите на етнически партии.”

От „България без цензура” декларираха, че ще направят всичко възможно да има по-дълго работещ парламент и правителство с грижа за народа.

„Ще го направим със същата непоколебимост да разтурим този парламент, каза Светлин Танчев, ако установим, че той обслужва котерийни и лобистки интереси. Тази практика, за жалост, е била твърде чест гост.”

По време на заседанието от „Атака” се обявиха против символите на ЕС в българския парламент.

„Атака ще стои над мътната река на българската политика като скала, каза лидерът Волен Сидеров. – Защото е последната крепост на българския народ. Тази крепост няма да падне, защото падне ли тя, пада и България.”

Коалицията АВБ призова за национално съгласие около въпроси, които не са партийни. Ивайло Калфин призова:

„Да променим това мнение на хората, че от политиката в България не става нищо, че политиците са хрантутници, които защитават собствените си интереси.“

Избраната за председател на парламента Цецка Цачева подчерта, че с резултата от изборите българските граждани са дали няколко урока:

„Първият – урокът за смирението, каза тя. – Втори е урокът за помирението. Третият урок е за единението. Четвъртият – урокът за отговорността. Днес смирени и надявам се помирени, убедени в необходимостта от единение, трябва да поемем отговорността за днешния и утрешен ден на народа си, да забравим за персоналните си и партийните си тесни интереси, да търсим и намираме най-добрите законодателни решения за хората, които са ни изпратили тук.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00