Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „Деца пеят за деца” носи усмивки в болнични заведения и детски градини

БНР Новини
Концертът на вокална група „Радиодеца” в Детската клиника на Александровска болница.
Снимка: архив БНР

Когато говорим за детското творчество, се усмихваме, защото талантливите малчугани винаги успяват да правят деня ни по-ведър, слънчев и някак безгрижен. „Деца пеят за деца” се нарича новият проект, която се провежда с активното участие на най-малките певци в БНР – вокална група „Радиодеца”. Подробности научаваме от нейния ръководител – Илина Тодорова:

Идеята е на Музикална къща БНР, а поводът – 80-годишнината на медията. Инициативата, в партньорство със Столична община, включва пет концерта в различни центрове, в които са интегрирани деца със заболявания – болнични заведения и детски градини. По време на събитията, малчуганите рисуват и моделират красиви предмети. В тази игра се включват и нашите певци – те помагат на болните да се чувстват по-добре. На 15 май ще бъде финалният благотворителен концерт в Първо студио на радиото. Тогава ще бъдат изложени и рисунките и всеки ще има възможност да си ги закупи. Средствата ще бъдат дарени на болница, посочена от Столична община. За проекта записахме и диск – „Деца пеят за деца”, защото знаем, че музиката лекува, че тя е магия, която може да накара всеки да се усмихне. Той включва песни, които сме направили през годините. В него е и новият вариант на „Зайченцето бяло”, аранжирана от Кристиян Бояджиев в памет на Петър Ступел, нейния композитор. Албумът ще бъде подаряван на децата по време на концертите. По един брой ще изпратим и на детските градини в София. В него, наред с песните, сме включили и инструменталните им варианти, както и книжка с текстовете, красиво аранжирана с детски рисунки. Малчуганите ще могат да се запознаят с творчеството за деца на българските композитори. А защо не и сами да ги запеят.


В албума „Деца пеят за деца” са включени още великденски и коледни мелодии от началото на 20 век, както и по-нови композиции от Владимир Джамбазов, Дора Драганова и Ангел Котев.

Първото събитие от инициативата „Деца пеят за деца” се състоя на 3 ноември. Концертът беше в Детската клиника на Александровска болница в София – разказва Илина Тодорова. – В репортаж от събитието чух една от майките на децата да споделя, че те се чувстват изолирани, не се усмихват, процедурите, които им правят ги травмират. И затова е чудесно, когато дойдат техни връстници, за да играят заедно, да пеят и да рисуват. За мен това е най-важното. По този начин ние възпитаваме и Радиодецата. Искаме да ги научим, когато видят човек в нужда, да протегнат ръка. Знаем, че не можем да направим чудеса, но сме в състояние да дарим усмивки. Радвам се, че първият концерт се превърна в истински детски празник.

Следващият концерт на вокална група „Радиодеца” е на 10 декември. Те ще зарадват с песните си възпитаниците на градина „Елхица” в столичния квартал „Младост”. В нея са интегрирани деца с увреждания – в по-лека форма на аутизъм и синдром на Даун. „Подготвяме им коледна програма, с подаръци и игри.” – каза Илина Тодорова. А преди това, „Радиодеца” ще донесат коледния дух в Първо студио на БНР. Концертът „В очакване на Коледа” ще бъде с Биг бенда на медията, с диригент Антони Дончев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05