Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фондацията" приключи успешно турнето си в Северна Америка

| обновено на 06.11.14 в 15:17
Снимка: „Фондацията”

Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански са достатъчно известни музиканти от родната сцена. Кариерата на всеки един от тях е свързана с различна група – Кирил Маричков е емблемата на „Щурците”, Иван Лечев е значима фигура от „ФСБ”, Дони – от поп дуета „Дони и Момчил”, Славчо е китарист на „Б.Т.Р.” и Венко – барабанист от бившата група „Те”. Това, което ги обединява, е любовта им към българската рок музика. Създавайки „Фондацията” те сбъдват една идея – да запазят най-обичаните авторски песни от своите групи и да ги предложат в нови аранжименти на феновете си.

Да припомним, че първата изява на „Фондацията” пред затворен кръг приятели беше през пролетта на 2013 г. в столичния  клуб „Максим”.  След това формацията  направи своето първо турне в САЩ. Сега, година по-късно осъществи второ, много по-голямо и обширно. Градовете, в които „Фондацията” е радвала българската публика в Канада, са били Отава, Монреал, Торонто, Калгари и Ванкувър.

Направихме осемнайсет концерта в Северна Америка – пет в Канада и тринайсет в САЩ – сподели Славчо Николов. – Много емоционално преживяване беше турнето и за нас, и за публиката, която беше предимно българска. В Калгари, Бостън, Ню Йорк и Вашингтон дойдоха хора, които за първи път чуха  „Фондацията”. Получихме голям комплимент от някои от тях – „Ние бяхме на концерт на Ерик Клептън – споделиха те, но вашият повече ни хареса”. Много българи знаят песни като „Клетва”, „Спасение”, „След десет години”, няколко поколения са израснали с тях и предполагахме какво да очакваме. Затова  хубавите думи, който получихме като сравнение с този велик изпълнител, бе толкова ценни за нас. След Ванкувър, последният град в Канада, продължихме турнето в САЩ – Сиатъл, Сан Франциско…

Концерт в Атланта, Джорджия. Снимка: „Фондацията”От там взехме голям бус, в който натоварихме инструментите и потеглихме по американските пътища и така стигнахме до Бостън продължава Славчо Николов. – Общо разстоянието, което изминахме, беше 22 000 км. със самолет и около 12 000 км. с бус. Графикът ни беше доста натоварен, дълго шофиране, след това репетиция и концерт. Но в крайна сметка ние си го направихме така, за да можем да обиколим и да видим максимално от САЩ. Концертите ни бяха в Лос Анжелис, Лас  Вегас, Далас, Хюстън, Тампа, Маями, Куест, Чикаго, Атланта, Ню Орлеънс, Вашингтон, Ню Йорк и Бостън. Турнето беше организирано от нашия мениджър за Америка, Орлин Мирчев, както и от местни съмишленици. Участията ни бяха предимно в  концертни зали, но имахме и в клубове. Силни вълнения, изживяни от всички нас, които обичаме тази музика. Сега за предстоящия ни концерт на 10.11 в зала „Армеец” сме подготвили специална изненада за феновете ни – допълва още Славчо. По средата на изявата, аз и Иван Лечев ще свирим на електрически китари. Песни като „Няма как, „Вкусът на времето”, „20 век” ще бъдат изпълнение в „по-твърд” вариант.  Един от най-емоционалните моменти, който очакваме да се получи, е излизане на сцената на „Щурците” за първи път след смъртта на Петър Гюзелев от тази култова група. Благодарение на новите технологии,  китаристът който вече не е между нас, „ще присъства” с изпълнението си на концерта ни.

С това музикално събитие „Фондацията” завършва концертната си дейност за 2014-та. Съвсем логично е да попитаме ние, техните почитатели, какво следва оттук нататък за петимата музиканти. Славчо сподели, че са пред избор – дали да продължат да канят гост-музиканти от други групи и така да обогатят репертоара на „Фондацията” или да се отдадат на писане на авторска музика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15