Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родният бизнес ще привлича български студенти, учещи зад граница

БНР Новини
Снимка: архив

България да се превърне в перспективно и конкурентно място за професионална реализация на наши студенти, учещи в световни университети. Тази амбициозна цел ще преследва проектът „стаж@bg“, иницииран от родния бизнес чрез Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Това е неформално сдружение на повече от 120 компании и организации, прилагащи принципите на корпоративната социална отговорност. Всяка година около 5000 млади българи стягат куфарите за чужбина, за да трупат знания в някое от престижните висши учебни заведения там. Едва 60 на сто от тях се връщат обратно в родината, за да градят кариера. Родните компании осъзнават, че това са младежи с висока добавена стойност, поради елитното си обучение и досега до чужда култура, но все още нямат целенасочени политики за привличането им, показва проучване на Българската мрежа сред нейните членове. Как ще се промени това? Като начало в рамките на проекта „стаж@bg“ ще се проведе състезание за трансфер на знания и иновации, в което ще могат да участват студентите, следващи в чужди университети. За целта всяка от компаниите трябва да представи реален проблемен казус, а младежите от своя страна да предложат решение. Наградата за най-добре представилите се ще бъде летен стаж и възможност да участват във внедряването на иновативната практика в съответното предприятие. Колко компании и от какви сектори ще се включат? Ето какво каза Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН:

„Поканили сме всички компании, стига те да имат желание. На първо място, това са членовете на Българската мрежа, защото с тях работим постоянно и знаем, че спазват принципите на Глобалния договор, знаем, че са етични и прозрачни работодатели с утвърдени брандове. На второ място, това са компании, които работят в другите ни колективни проекти и те са от банковия сектор, от застраховане, производство, от най-разнообразни сфери.”

Голяма газова компания е сред тези, които вече са декларирали своята готовност за участие в проекта. Стоян Турлаков, ръководител на стажантската й програма, каза за Радио България, че годишно фирмата предлага между 40 и 50 стажантски позиции за различните отдели. Средно около 20 до 30 на сто остават след това постоянно на работа. Освен специфичните изисквания за конкретното работно място, от фирмата очакват младите хора да бъдат трудолюбиви и да са готови да придобиват нови знания и умения. Как обаче тя ще влезе в конкуренция с чуждите компании и ще успее да привлече тези успешни българи?

„Ще ги привличаме като работят по най-интересните, най-иновативните технологични проблеми на компанията. Нашият бизнес, газоснабдяването, е сравнително нов в България и технологиите все още не са се наложили. Ние имаме доста опит в трансфер на технологии от чужди държави, които имат газификация от вече 30-40 години. Точно в тази ниша, където се разработват и въвеждат най-иновативните технологии ще работят студентите. Смятаме, че те, бидейки в чужда държава, в чужд университет, ще имат достъп до тези технологии и ще могат ги пренесат при нас, да дадат мнение и да работят по внедряването им.”

Проектът предвижда още организирането на семинар, на който студентите, учещи зад граница, ще се запознаят с дейността на някои от основните български институции като Министерство на икономиката, НАП, НОИ и др. Конкретните казуси, по които ще могат да работят, ще станат известни през декември. Как обаче информацията ще стигне до тях?

„По проект „Световно образование“ имаме над 200 партниращи университета и те вече имат информация за проекта – обяснява Ирина Христова, координатор на проект „Световно образование“. – От тяхна страна интересът за реализация на студентите е голям, тъй като рейтингът на университетите на запад се определя от това колко от техните възпитаници са започнали работа веднага след завършването си. Затова имаме пълна подкрепа от страна на чуждите университети да предоставят информацията до всички български студенти.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30