Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ получи проучвателен мандат за съставяне на правителство

БНР Новини
Снимка: БТА

След края на консултациите с политическите сили в 43-ото Народно събрание в сряда президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на правителство на  лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, номиниран за кандидат премиер от най-голямата парламентарна група.

„Възлагам на лидера на ГЕРБ Бойко Методиев Борисов да състави правителство, заяви президентът. – Връчвам Ви този указ с надеждата, че България, има нужда от постигането на политическа и институционална стабилност”.

По конституция Бойко Борисов има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и  проекто-състав на кабинет, или да се откаже от правото се да формира правителство. Той съкрати сроковете до окончателното си решение и си даде ден толеранс.

„Ясно е, че БСП не желае да участва в коалиция, заяви Бойко Борисов. – При никакви условия ГЕРБ не желае подкрепата на ДПС за правителство. Аз ги моля да не гласуват, ако предложим правителство, защото това поражда огромни спекулации. От там нататък – другите партии, както преценят”.

ГЕРБ няма намерение да предлага правителство без да си осигури парламентарно мнозинство, а то зависи от консултациите с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Те приключиха в сряда късно вечерта. Осем часа бяха необходими на преговорните екипи, за да се преодолеят проблемите около програмната декларация, която трябва да обедини ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт.

Общият текст на програмна декларация, който съдържа потенциала да бъде подкрепен от повече от две политически сили, тези, които ще формират коалиция, е налице, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ. – След изключително тежки преговори и детайлен социален и икономически анализ, тази вечер мога да кажа, че имаме дозата съгласие. Утре сутринта, когато официалният текст на декларацията бъде публикуван, тя има потенциала да бъде подкрепена от три, а може би и от четири политически сили”.

Радан Кънев от Реформаторския блок допълни:

„Налице е достатъчно съгласие, както за да се сформира правителство, така и това правителство да има своята програма, каза той.  В нея принос са дали всички политически сили, участвали в консултациите, за да има достатъчно парламентарно мнозинство тази програма да бъде приложена.

Вярвам и съм убеден, че в настоящото Народно събрание това е пътят към най-добрия възможен компромис и най-добрите възможни рамки на управление”.

Валери Симеонов бе категоричен, че Патриотичният фронт, че ще подкрепи правителството при гласуването в пленарна зала и няма да получи постове срещу подкрепата си:

„Окончателно решение за подкрепа на документа има, следователно ще има подкрепа и на правителството, което ще работи по този документ, каза той. Така че, отговорът е „да”, постове–не”.

Коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде подписано в четвъртък. След това ще се подпише и програмната декларация от страна на политическите формации, които участваха в преговорите  ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ. Очаква се в петък в пленарна зала да бъде гласувано правителството с премиер Бойко Борисов.

След връчването на проучвателния мандат за съставяне на правителство, държавният глава заяви, че е провел консултации с всички парламентарно представени политически сили. На поканата не са се отзовали само националистите от „Атака”.

„Вярвам, че българският народ не иска нови избори, а стабилно управление, заяви президентът Плевнелиев. – Апелирам към всички парламентарно представени политическите сили да работят за това. Всички декларираха тук, при президента, че не искат нови избори. Декларираха готовността си да подкрепят програми и политики, които съответстват на смислени национални приоритети. Всички са за енергийната ефективност, всички са за „Южен поток“ да се строи, но по европейските правила, всички са за достойното управление на еврофондовете, за балансираното регионално развитие, списъкът е много дълъг. Тук в последните дни аз установих, че има поле за тематично съгласие и за широко политическо съгласие, ако то не е само декларирано. България има нужда от по-високо ниво на стабилност, надявам се гласът на разума да надделее”.

България има нужда от нови коалиционни политики, заяви още президентът и подчерта, че в следващите години никой няма да има абсолютно мнозинство, „което означава коалиции и съгласие на принципна основа”.

Президентът Плевнелиев беше категоричен, че днес партиите могат да направят нещо историческо и че коалиция не е мръсна дума, а част от политическия процес във всяка демократична държава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00