Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1958 – Седмият конгрес на БКП обявява победата на социализма

БНР Новини
Снимка: archives.bg

На какви ли не инициативи се наглеждат българите, след като на Априлския пленум от 1956 г. партийната власт в БКП е овладяна от Тодор Живков. Дотогавашният продоволствен курс е изоставен, за да се даде път на тежката индустрия, която трябва да даде работа на стичащите се в градовете довчерашни български селяни. Същевременно, Живков продължава да укрепва властовите си позиции в партията. На 12 юли 1957 г. са отстранени от ЦК на БКП Йонко Панов, Добри Терпешев и Георги Чанков за „антипартийна дейност, кариеризъм и груповщина”. В тази обстановка през юни 1958 г., в присъствието на партийния и държавен ръководител на Съветския съюз Никита Хрушчов, се провежда VII конгрес на БКП. Във вътрешнополитически план той утвърждава възхода на Тодор Живков към едноличната власт и макар в Политбюро да не влизат нови хора, в Секретариата и в ЦК са избрани множество Живкови поддръжници. Във външнополитически план конгресът решава да се даде отпор на обвиненията в хегемонизъм, които югославските комунисти отправят към КПСС, и да се отхвърлят „националните пътища” към социализма. И още:

Конгресът стана изразител и ярко олицетворение на мощното единство и сплотеност на цялата наша партия – на нейните кадри и членове около Централния комите – заявява Тодор Живков. – На какво се дължи това единство?Най-здрава негова основа е правилната партийна политика – марксистко-ленинската димитровска линия на Централния комитет. Опитът на международното комунистическо и работническо движение и на нашата партия много пъти е показал, че без правилно марксистко-ленинско ръководство, без последователна марксистко-ленинска линия, идейно-политическото и организационното единство на партията не би могло да се опази. Отклоненията от правилния марксистко-ленински курс вляво или вдясно, колебанията при неговото провеждане, неизбежно предизвикват пукнатини в единството на партията.“

По-важните решения на VІІ конгрес обаче са за икономиката: приемат се директиви за ускорено изпълнение на третия петгодишен план за развитието на България в периода 1958-1962 г. Партийната пропаганда го обявява за „конгрес на победилия социалистически строй”, защото вече 92% от обработваемата земя е включена в ТКЗС-та, а 99,99% от индустрията, строителството, транспорта са държавна собственост и всякакъв път за връщане на капитализма е отрязан.

„Другари, Седмият конгрес на Българската комунистическа партия завърши своята ползотворна работа. В историята на партията и българския народ, той ще бъде отбелязан като конгрес на победилия социализъм в нашата страна – посочва Живков. – Този основен извод, който спонтанно беше изразен на конгреса и получи неговото единодушно и внушително одобрение, е верен и точен. Той отразява безспорния факт, че в Народна Република България социализмът победи и господства във всички области на обществено-политическия, стопанския и идеологическия живот. Няма никакво съмнение, че Седмият конгрес ще има голямо историческо значение за развитието на партията и страната.“

Конгресът всъщност следва стъпките на Мао Дзедун, който вече е предприел в Китай осъществяване на политиката на „Големия скок”. Дори на последвалия след конгреса пленум на БКП на 11 ноември 1958 г. по китайски модел се решава не просто да се ускорят темповете, а направо да се извърши „скок в развитието на нашата страна”. Създава се и движението за комунистически труд, което трябва да помогне за осъществяването на скока. Не е случайно всичко това, след като година по-рано на среща на ръководителите на братските страни в Москва Мао Дзедун припознава в Тодор Живков бъдещия министър-председател на световната социалистическа система.

На теория картината, нарисувана от Живков, изглежда прекрасно: за 3-4 години да се изпълнят петилетните планове, да потекат реки от мед и масло, благодарение на повсеместно напояване и изграждане на животновъдни стопанства, а в промишлеността да се извърши скок, като се използва освен работническият, така и трудът на служители и учащи се.

На практика Живков скоро осъзнава, че този скок е непосилна задача за малка и бедна на ресурси България, нещо като самоиздърпване за косата, и обръща взора си към „големия брат” – Съветския съюз: „В тази велика битка ние, нашата страна, не сме сами. Ние имаме верен брат, другар и защитник – могъщия Съветски съюз, с чиято помощ можем всяка крепост да превземем”. Казано с други думи, евтини суровини срещу послушание и превръщане на България в най-верния сателит на СССР до степен да се поиска по-късно в писмо до Хрушчов приемането й за 16-та съюзна република.

Волунтаристичните напъни ще продължават и на следващия VIII конгрес на БКП от 14 ноември 1962 г., взел решението до края на XX век в България „да се изградят материалните условия на комунизма”. Ще се повтарят и потретват и по-нататък по хълмовете на партийното време чак до един друг ноемврийски ден през 1989, когато телевизионните камери, следящи поредния пленум на Партията, безпристрастно ще покажат „есента на патриарха”, който с невярващ поглед като че ли най-сетне осъзнава, че абсолютната власт и пълният крах на илюзиите са само на крачка едно от друго.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

2003 г. – Блага Димитрова – почтеност във време на политическо безчестие

„Чувала съм да казват, че Блага Димитрова е недоразумение – жена, при това поет и толкова разсъдлива. Критиците, които често я обвиняват в „умозрителност”, я корят, че „измисля”. Това са думи на прочутата френско-българска интелектуалка и изследователка..

публикувано на 29.09.15 в 11:56

2002 г. – Посещението на Папа Йоан Павел Втори в България

Като глава на Римокатолическата църква Йоан Павел Втори има над 100 официални посещения по света. Той е първият папа, посетил синагога, джамия и протестантска църква, с което изпраща важно послание към хората за необходимостта от толерантност и търпимост..

публикувано на 23.09.15 в 15:30

2001 г. – Царят премиер

Парламентарните избори през 2001 година са повратни на политическата сцена в България. Победителят, който слага край на двуполюсния модел в най-новата история на страната, е Националното движение Симеон Втори. То е създадено и оглавено от завърналия се..

публикувано на 15.09.15 в 12:43