Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фани Куцарова: Музиката ме създаде като личност

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: fannykoutzarova.com

Фани Куцарова като пианист, педагог и солов изпълнител е добре позната не само в музикалните среди, но и сред ценителите на класическия жанр. С образование, придобито при най-добрите български преподаватели в София, Фани продължава старите семейни традиции. В своя род тя е четвърто поколение музикант и пето педагог. Отдадена на призванието си, пианистката не спира да свири, твори, записва, обучава малки и големи. Програмата й през ноември е наситена с интересни концерти.

Основната тема, която ме вълнува в момента, е честването на 100 г. от рождението на моя любим професор Люба Енчева – разказа Фани Куцарова. – В нейна памет заедно с кларинетиста Венцислав Трифонов правим серия от концерти. Първият беше на 4 ноември, продължаваме на 17 ноември в Пазарджик, следват Плевен, Шумен, Разград, очакваме потвърждение за Кюстендил и Перник.

Фани Куцарова е възпитаник на проф. Люба Енчева в Музикалното училище в София от 7 до 11 клас. Всичко, което е научила за музиката, тя дължи на нея, както в соловото, така и в камерното музициране. Люба Енчева е една от най-изявените български пианисти за миналия век, с голяма международна признателност. Изпълнител от такава величина не трябва да бъде забравен и да остане в архивите на българската музика. Затова Фани Куцарова полага усилия да възвърне името й в култура ни. Камерната музика е жанрът, който Люба Енчева е обичала най-много и тази любов тя предава на Фани. През 1959 г. проф. Енчева с проф. Сава Димитров, създават първото дуо за пиано и кларинет. Заедно концертират в повече от 26 държави по целия свят, правят записи, изнасят майсторски класове. Фани Куцарова добавя:

Поради тази причина реших, че трябва да направим състав с Венцислав Трифонов. Програмата, която изпълнихме на 4 ноември и с която продължаваме на следващите ни изяви, включва три сонати от репертоара на добре познатото дуо от близкото минало. А с Венци ме запозна моята преподавателка по камерна музика – проф. Георгита Бояджиева. Тя знаеше, че аз от години търся добър кларинетист, за да осъществя идеята си за подобно дуо. Той е много талантлив, млад инструменталист и е водач на кларинетите в Музикалния театър в столицата. По-късно изнесохме концерт, който съставихме само от творби на български автори. До момента сме имали вече няколко турнета. Натрупахме разнороден в жанрово отношение репертоар. Щастливи сме, че можем да се похвалим и с произведения, написани специално за дуото ни. Техен автор е еврейският композитор от руски произход Борис Левенберг. Той ни посвети няколко пиеси – сюитата „Пепеляшка“, танците „Раги” и „Рагхари” и още две пиеси. Остана много впечатлен, когато чу как ги изпълняваме. С Венцислав Трифонов сме отворени към гост-музиканти за различни проекти. Така преди време, по повод годишнина на Пиацола, поканихме виолончелиста Станислав Ушинкин и в София Лайв Клуб направихме чудесен концерт. Миналата година с Валя Велчева (виолончело) се получи много добро трио, като реализирахме и турне из страната. От дванайсет години работя и в друг дует – с китариста Росен Балкански. Като добавим към него и красивия звук на Венци с кларинета, също се получава интересно трио. Оказа се, че точно за този тип инструменти – пиано, китара и кларинет Морис Равел е написал много красива музика, тя се превърна в причина да се съберем тримата.

Освен съвременна, в репертоара на Фани Куцарова място намира и класическата, романтичната музика и предкласиката. Соловата кариера на пианистката до момента е свързана само със звукозаписна дейност. Има предложение да осъществи мащабен проект, а именно – „Двугласни и тригласни инвенции” от Й.С. Бах. Фани има и друга амбиция – да запише творби на един български, но непознат за нас композитор от еврейски произход – Менахен Бенсусан. Съвременник на Панчо Владигеров, свирил с цигуларя Васко Абаджиев, той има интересна и изпълнена с предизвикателства съдба. Втората световна война го принуждава да емигрира в САЩ. Зъболекар по професия, Менахен Бенсусан не спира да пише до края на дните си музика, изпълнена с типично българско звучене. Без наследници, негов приятел архивира цялото му творчество и го изпраща в Израел. От тогава е минало много време и първият концерт, на който Фани Куцарова представя част от творбите му, е преди десет години и е записан от БНР. Третата музикална сфера, в която се развива талантът на пианистката, е преподаването. Повече от двайсет години тя предава знание и любов към инструмента на своите възпитаници. На 9 ноември заедно с тях тя изнесе концерт в залата на Съюза на архитектите в столицата. От 3 до 56-годишна възраст, нейните ученици с цялото си сърце се отдават на любимото си пиано.

Още от категорията

Жан-Батист Льоклер за своите български пристрастия

„Влюбих се в България преди години – още първия път, когато посетих страната ви“ – казва Жан-Батист Льоклер. Известният перкусионист живее в Париж, като изпълнител и преподавател често пътува по света за концерти и майсторски класове. Една от..

публикувано на 26.07.21 в 14:02

България става за първи път домакин на ЕXIT

Музикалният фестивал Е XIT в Сърбия е едно от най-мащабните и посещавани музикални събития в Европа. След година прекъсване, заради световната пандемия от COVID-19, през юли фестивалът се завърна в Сърбия с 20 сцени и 200 000 посетители от цяла Европа..

публикувано на 25.07.21 в 10:25

Популярните български изпълнители Миро и Нина Николина в интересна колаборация

Песента е от „Мироглед“ – новия албум на Миро, който се появи през март и обединява 13 нови заглавия. В „Дъвки“ Миро напуска характерния си мелодичен стил. В аранжимента са включени тембри, които напомнят колоритните банди „за сватби и погребения“,..

публикувано на 23.07.21 в 11:45