Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фани Куцарова: Музиката ме създаде като личност

БНР Новини
Снимка: fannykoutzarova.com

Фани Куцарова като пианист, педагог и солов изпълнител е добре позната не само в музикалните среди, но и сред ценителите на класическия жанр. С образование, придобито при най-добрите български преподаватели в София, Фани продължава старите семейни традиции. В своя род тя е четвърто поколение музикант и пето педагог. Отдадена на призванието си, пианистката не спира да свири, твори, записва, обучава малки и големи. Програмата й през ноември е наситена с интересни концерти.

Основната тема, която ме вълнува в момента, е честването на 100 г. от рождението на моя любим професор Люба Енчева – разказа Фани Куцарова. – В нейна памет заедно с кларинетиста Венцислав Трифонов правим серия от концерти. Първият беше на 4 ноември, продължаваме на 17 ноември в Пазарджик, следват Плевен, Шумен, Разград, очакваме потвърждение за Кюстендил и Перник.

Фани Куцарова е възпитаник на проф. Люба Енчева в Музикалното училище в София от 7 до 11 клас. Всичко, което е научила за музиката, тя дължи на нея, както в соловото, така и в камерното музициране. Люба Енчева е една от най-изявените български пианисти за миналия век, с голяма международна признателност. Изпълнител от такава величина не трябва да бъде забравен и да остане в архивите на българската музика. Затова Фани Куцарова полага усилия да възвърне името й в култура ни. Камерната музика е жанрът, който Люба Енчева е обичала най-много и тази любов тя предава на Фани. През 1959 г. проф. Енчева с проф. Сава Димитров, създават първото дуо за пиано и кларинет. Заедно концертират в повече от 26 държави по целия свят, правят записи, изнасят майсторски класове. Фани Куцарова добавя:

Поради тази причина реших, че трябва да направим състав с Венцислав Трифонов. Програмата, която изпълнихме на 4 ноември и с която продължаваме на следващите ни изяви, включва три сонати от репертоара на добре познатото дуо от близкото минало. А с Венци ме запозна моята преподавателка по камерна музика – проф. Георгита Бояджиева. Тя знаеше, че аз от години търся добър кларинетист, за да осъществя идеята си за подобно дуо. Той е много талантлив, млад инструменталист и е водач на кларинетите в Музикалния театър в столицата. По-късно изнесохме концерт, който съставихме само от творби на български автори. До момента сме имали вече няколко турнета. Натрупахме разнороден в жанрово отношение репертоар. Щастливи сме, че можем да се похвалим и с произведения, написани специално за дуото ни. Техен автор е еврейският композитор от руски произход Борис Левенберг. Той ни посвети няколко пиеси – сюитата „Пепеляшка“, танците „Раги” и „Рагхари” и още две пиеси. Остана много впечатлен, когато чу как ги изпълняваме. С Венцислав Трифонов сме отворени към гост-музиканти за различни проекти. Така преди време, по повод годишнина на Пиацола, поканихме виолончелиста Станислав Ушинкин и в София Лайв Клуб направихме чудесен концерт. Миналата година с Валя Велчева (виолончело) се получи много добро трио, като реализирахме и турне из страната. От дванайсет години работя и в друг дует – с китариста Росен Балкански. Като добавим към него и красивия звук на Венци с кларинета, също се получава интересно трио. Оказа се, че точно за този тип инструменти – пиано, китара и кларинет Морис Равел е написал много красива музика, тя се превърна в причина да се съберем тримата.

Освен съвременна, в репертоара на Фани Куцарова място намира и класическата, романтичната музика и предкласиката. Соловата кариера на пианистката до момента е свързана само със звукозаписна дейност. Има предложение да осъществи мащабен проект, а именно – „Двугласни и тригласни инвенции” от Й.С. Бах. Фани има и друга амбиция – да запише творби на един български, но непознат за нас композитор от еврейски произход – Менахен Бенсусан. Съвременник на Панчо Владигеров, свирил с цигуларя Васко Абаджиев, той има интересна и изпълнена с предизвикателства съдба. Втората световна война го принуждава да емигрира в САЩ. Зъболекар по професия, Менахен Бенсусан не спира да пише до края на дните си музика, изпълнена с типично българско звучене. Без наследници, негов приятел архивира цялото му творчество и го изпраща в Израел. От тогава е минало много време и първият концерт, на който Фани Куцарова представя част от творбите му, е преди десет години и е записан от БНР. Третата музикална сфера, в която се развива талантът на пианистката, е преподаването. Повече от двайсет години тя предава знание и любов към инструмента на своите възпитаници. На 9 ноември заедно с тях тя изнесе концерт в залата на Съюза на архитектите в столицата. От 3 до 56-годишна възраст, нейните ученици с цялото си сърце се отдават на любимото си пиано.

Още от категорията

Европейската джаз мрежа избра София за домакин на годишната си среща

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на професионална среща за джаз на Стария континент. Европейската джаз конференция за пръв път ще се проведе от 22 до 25 септември в Софи я, като това е първото по рода си събитие в..

публикувано на 22.09.22 в 07:20
Група „Трендафилка“ от Ню Орлиънс

Български песни и ритми от Ню Орлиънс

Ню Орлиънс е известен със своята пъстра мултикултурна общност, традиционната си кухня и най-вече с невероятното си музикално наследство. В световната столица на джаза почти всеки свири на някакъв инструмент, но не непременно джаз. „ Тук хората са..

публикувано на 21.09.22 в 13:49
Снимка: Facebook/arrowmusicofficial2020

New York – мечтата на трио Arrow

Arrow е трио, в което участват съвсем млади музиканти, възпитаници на Националното музикално училище ˮЛюбомир Пипков“. Валерия Василенко – вокалистка в групата, е пианистка, дъщеря на известни педагози и изпълнители, която все пак избра поп и джаз..

публикувано на 20.09.22 в 10:47