Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащата под светлините на прожекторите

БНР Новини

Между 17 и 23 ноември светлините на прожекторите ще бъдат насочени към мъжа в семейството. Поводът е „Седмицата на бащата“ – инициатива, която е в рамките на националната кампания „Да бъдеш баща”. Целта е да бъде привлечено общественото внимание върху ползите от активното участие на мъжете в семейния живот за създаване на домашна среда без насилие и за пълноценното развитие на малчуганите. Кампанията стартира в края на септември и е изцяло нова за България и Източна Европа. Тя е част от международната проява MenCare, която се провежда в над 20 държави от 5 континента. У нас зад инициативата стоят десет неправителствени организации с опит в работата с деца и родители. В резултат на динамичните промени в начина ни на живот, българското семейство търси своето ново лице. Традиционните патриархални взаимоотношения се трансформират в партньорство и равнопоставеност на двамата родители. Това показват резултатите от национално представително проучване, проведено при подготовката на кампанията. Около 97 на сто от майките и бащите са съгласни, че най-важните решения, свързани с детето, трябва да се вземат съвместно. „Ако преди трийсетина години за мъжа е било притеснително да изразява емоциите си и да помага на майката в грижите за децата, то сега наблюдаваме нов образ на бащата, който активно се включва в отглеждането на децата. Проблемът е, че се работи много повече отпреди и времето за семейството е твърде малко”, коментира Деян Петров от Асоциация „Родители”, която е координатор на кампанията.

Снимка

Какво е мястото на бащата в семейството? 

„Бащите са страхотни по отношение на изграждането на стратегически поглед напред, какво предстои да се случи с детето след като стане пълнолетен гражданин. Много активно участват и в игрите. Играта не е просто момент, в който родителите си почиват от детето, тя е най-ефективният начин то да научи нещо. Бащите много бързо могат да влязат в най-различни социални роли, да въвлекат детето активно чрез игра и да му покажат важните страни на живота. Това е много съществена роля. Наблюдаваме все по-голямо включване на бащи във всекидневната домашна работа и всекидневната грижа за децата, но все още делът им е много по-нисък от този на майките. Когато става дума за хигиена, здраве, образование на детето, майките засега са водещият родител.”

Снимка

Какво да очакваме по време на „Седмицата на бащата”?

„Идеята ни е организации, независимо дали става въпрос за училища, детски градини, държавни институции, фирми, неправителствени организации, да проведат своя инициатива, свързана с подчертаване ролята на бащата. Засега имаме заявки от над 50 организации в България, които ще се включат. Някои ще организират футболен турнир между бащи и деца, други ще поканят баща в училище, за да изнесе урок. Знаете, че в българското образование мъжете са доста по-малко от жените. Това ще бъде интересно за учениците. В София също ще бъде отбелязана „Седмицата на бащата” с ред инициативи, за които може да научите от сайта на кампанията mencare.bg.”

Организаторите на кампанията също ще събират интересни истории от деца и вече пораснали деца, разказващи за ролята на своя баща или на човек, който е бил достатъчно значим в техния живот, било то треньор, роднина, учител… Историите ще бъдат  публикуваме в сайта и ще бъдат достъпни за всички, които се вълнуват от темата.

Снимките са предоставени от Асоциация „Родители”, кампания „Да бъдеш баща”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00

В турското посолство в София представиха изложба по повод годишнината от опита за преврат в Турция

По повод осмата годишнина от опита за преврат в Турция, в двора на резиденцията на турския посланик в София беше организирана фото изложба под наслов "15 юли и паметта", предаде БТА. Снимките изобразяват моменти от историческата нощ и последвалите часове...

публикувано на 15.07.24 в 18:46
Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59