Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пробиви в стената” – да рисуваш в Белене

БНР Новини
Лагерът в Белене

В Националната художествена галерия е открита една необичайна изложба – с портрети на лагеристи от Белене. Повод за нея е 25-годишнината от началото на демократичните промени. Картините са рисувани тайно от Петър Байчев – доктор по право и художник. Той е затворен в лагера за близо пет години. Хората от портретите са попаднали в Белене по политически и „биографични” причини. „Днес повече от всякога паметта за техните страдания е жива и няма да бъде заличена от историята и в съзнанието на нашата нация. Ние няма да допуснем това. Пожелавам успех на изложбата. Нека тя бъде поредният пробив в стената на лъжата и забравата.Нека истината бъде винаги нашата обща кауза”- каза при откриването на изложбата президентът Росен Плевнелиев.

Лагерници

Организатор на експозицията е Институтът за изследване на близкото минало.Той събира лични истории, разкази, документи, свързани с епохата на комунизма. В архива му има около 10 хиляди страници интервюта с хора, изпратени навремето в лагерите и затворите. „Искаме да установим истината и да я предадем на младите поколения - посочи проф. Ивайло Знеполски, директор на Института. - Много важно е, когато разказваме за този период, това да става и чрез съдбата на конкретни хора. Какво се случва с един човек, когато машината на насилието мине през него, прекърши пътя му, разруши неговата житейска програма, направи ненужни качествата, компетентностите, талантите, които е имал и го захвърли в маргиналите на обществото? Петър Байчев е един от тези нови парии, които комунистическата власт изпраща в лагерите, разделя го от семейството му, налага му да живее в непосилни условия. Дори след като го освобождават, те не му разрешават да работи по специалността си, да се върне в дома си. Но въпреки това той ни е оставил едно наследство, което показва, че е човек с качества, с воля, който остава вътрешно свободен и в лагера.”

Политикът Стойчо Мошанов и ген. Иван Вълков

Автопортрет на Петър Байчев„От тази огромна безлика тълпа, облечена в сиви изпокъсани войнишки шинели или каквото им попадне, той се е спрял на една група хора, които за него имат особена ценност – продължава проф. Знеполски.- Това е бившият елит на страната: депутати, министри, ръководители на политическата опозиция, на буржоазните партии отпреди 1944-та, генерали, индустриалци, банкери. Там е имало някакво съучастие – на хората, които са искали да останат свободни и които са били свободни, въпреки непосилните условия, в които са поставени. И това е двойната ценност на неговото наследство – не само затова, че той ни казва: не забравяйте, аз запазих през годините на комунизъм тези изнесени нелегално рисунки. Но той свидетелства и за нещо друго. В тежките му наложени условия той си е извоювал пространство на собствена свобода. Една страст да общува с хората, да ги рисува. И да свидетелства: това са те, те бяха там, те изглеждаха така. Хората, които вие знаете от официалните хроники, от министерските кресла, бяха превърнати в това, което виждате. Аз, Петър Байчев, бях там, аз свидетелствам."

На откриването на изложбата бяха синът и дъщерята на художника – Илина и Веселин Байчеви. „Едва ли нашият баща е можел да си представи днешния ден, рисувайки в свободното си от робския труд в лагера време на каквато и хартия да му попадне и отбелязвайки си на стенография отделни факти, събития от лагерния живот – каза г-жа Байчева. - На едно от четири малки листчета, изписани на стенография, и изпратени нелегално, пише до майка ни: запази тези бележки, може някога да ми потрябват. Това „някога” той не успя да доживее, но потребността се появи и изложбата е доказателство за това.”
Веселин Байчев, син на Петър Байчев, подписва книга със спомени и портрети от Белене
Снимки от изложбата: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30