Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михалково – домът на естествено газираната вода

БНР Новини
Снимка: mihalkovo.com

България e от страните с най-голям брой минерални извори. Римляните не случайно изграждали селищата си до тези живителни източници, които и до днес са ценен природен дар за нас. Сред най-известните минерални извори, от които се добива любимата на поколения българи вода, е „Михалково”. За него разказва изпълнителният директор на „Михалково АД” Димитър Дългъчев:

Каква е историята на газираната вода „Михалково” и имате ли нови продукти?

Снимка: mihalkovo.com„Естествено газираната минерална вода „Михалково” има почти 80-годишна традиция. Изворът е открит през 1936 г. А добиването и бутилирането на минералната вода в с. Михалково, община Смолян, започва през 1956 г., когато първата бутилка с „Михалковска вода” става експонат на Пловдивския панаир. Фабриката е сред най-старите производители на бутилирана минерална вода в България. Новата фабрика е открита през 1970 г., а през 2010 г. e създадено Михалково АД – акционерно дружество със 100% частен капитал. От 2012 г. бутилираме и изворна вода „Михалково”. Тя се  добива много близко до земната повърхност – до 100 м дълбочина. Изворна вода „Михалково” с розов етикет е от най-ниско минерализираните води в България и с много ниско ниво на натрий. Затова е подходяща както за бебета, така и за хора, за които е важно да избегнат задържане на вода в организма. От началото на 2014 г. имаме нови продукти на пазара – освен естествено газираната вода „Михалково” с различни плодови вкусове, и нискокалорични напитки „Виту” с изворна вода. Те имат добър успех и продажбите им растат.”

Днес все повече хора разчитат на природни лечебни продукти. Бихте ли описали по-подробно лечебните свойства на тази вода?

„Качествата на естествено газираната вода „Михалково” са изследвани от научен екип, начело с националния експерт по водите доц. д-р Лидия Владева. Тя спомага за възстановяване на солевия баланс в организма при активно спортуване и действа много благоприятно при лечение на редица заболявания (на храносмилателния тракт, нарушена обмяна на веществата, бъбречно-урологични , сърдечносъдови, на опорно-двигателния апарат, хронични възпаления на венците, кариес при деца и възрастни, хронични интоксикации с тежки метали от професионално и от екологично-битово естество). Приятният вкус и лечебните й свойства се дължат изцяло на минералите, през които тя преминава по пътя си към земната повърхност. Съчетанието от разнообразни и полезни за здравето микроелементи и естественото съдържание на въглероден диоксид, превръщат газираната вода „Михалково“ в освежаваща и тонизираща напитка.”

Газираната вода „Михалково” известна ли е в чужбина и какви са новите ви инвестиции в производството? 

„Вече продаваме наша вода в Русия, Саудитска Арабия, Южна Корея, Китай, Гърция, Литва. Имаме запитвания от Канада, Англия, Турция. Това, че вече продаваме извън България означава, че водите с марката „Михалково” стават все по-известни и са търсени в чужбина. Благодарение на европейските програми българските предприятия получиха достъп до повече средства за модернизация. Процедурите не са много лесни, но си заслужават усилията. Спечелихме 2 проекта по европрограми за период от 4 години. С тези средства инсталирахме нова поточна линия за бутилиране на разфасовките от 0,5 л. и чисто нова поточна линия, която ни дава възможност да бутилираме подсладени напитки и ароматизирани води. Инвестирахме и в специална инсталация, която улавя въглеродния диоксид, за да не се налага да го купуваме. Така вече използваме природния диоксид от самата вода.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средната брутна работна заплата в България достигна 2296 лева 

През второто тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата в България нараства с 4.5% спрямо първото тримесечие на 2024 г. и достига 2296 лева, показват данните на НСИ. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение,..

публикувано на 12.08.24 в 14:49

Животните и духовата музика пълнят сърцето на фермера Крум Младенов

Че носи Божий дар в душата си, усеща в най-ранна възраст сред простора на поляните. " От дете, пасейки овците на дядо ми накрай село, като чуя тъпана на Сливовишката духова музика, хвърлям тоягата и тичам на площада ". Първите уроци взема от дядо..

публикувано на 12.08.24 в 09:00

Военнослужещи провеждат отворено занятие по алпийска подготовка в Смолян

Отворено занятие по алпийска подготовка ще се състои днес пред Родопския драматичен театър в Смолян. Събитието на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски е по повод Международния ден на младежта. По време на занятието ще бъдат..

публикувано на 12.08.24 в 06:00