Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ноември – посветен на творчеството на Павел Вежинов

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През целия ноември Столична библиотека отдава почит на видния журналист, писател и сценарист Павел Вежинов. По случай 100-годишнината от рождението му бе открита изложба. Таблата, включени в нея, представят цитати от негови произведения, илюстрирани с фотоси. Марчела Борисова от Столична библиотека разказва:

Желанието ни бе да представим Павел Вежинов като писател, издигнал духовността на софийската общественост. Поканихме да се присъединят към нас и други български библиотеки, за да превърнем тази инициатива в национална кампания. Освен свързан дълбоко със София, Павел Вежинов е национален писател. Още преди да е започнал неговият месец, всичките му книги в библиотеката бяха взети от читатели. Интересна подробност е, че през 1942 г. заедно с Богомил Райнов, е работил в градската библиотека. В свое интервю Вежинов казва: „Спомням си, че мечтаех да стана библиотекар. Тази професия ми се струваше най-благоприятна за развитието ми на писател.”

Павел Вежинов е един от талантливите фантасти в българската литература. Силно го привличат и криминалните сюжети.  Хумористичното му творчество също не бива да се пренебрегва, още повече че е бил няколко години заместник-главен редактор на вестник „Стършел”. На малцина е известно, че любими на поколения киноленти като „Специалист по всичко”, „Тримата от запаса” и „Следите остават” са заснети по сценарии на Вежинов. Неговата дъщеря Павлина Делчева си спомня:

Баща ми не се наричаше писател. Когато попълваше документи в графà „професия”, пишеше „журналист”. Той смяташе, че читателите са тези, които могат да нарекат един творец писател. За мен е удовлетворение, че толкова години след рождението му, има хора, които се интересуват от неговото творчество. Книгите, които ще бъдат преиздадени, изложбата и филмите, които ще се покажат, имат за цел да привлекат по-младата публика. Ще споделя, че предстои ново издание на „Книга за Павел Вежинов”. В нея ще има негови размисли за литературата, интервюта и спомени за него.

В месеца, посветен на писателя, Националният литературен музей откри изложбата „Отвъд бариерата”. Как е построена експозицията, разказва Анна Свиткова, главен уредник на Националния литературен музей:

Силно впечатление прави фактът, че много от произведенията на Вежинов са филмирани. Това ме наведе на мисълта да структурирам изложбата като аналогия между литература и кино. В нея са показани визуално 33 литературни произведения на автора и 25 филма. Материалът обхваща темите, по които пише той – антифашистка борба и Втора световна война, градът, в който живее, морално-етичните проблеми на отношенията в семейството, между поколенията. Павел Вежинов има сериозна поредица от криминални филми, комедии. Много от любимите български сериали са по негов сценарий. Изложбата се осъществява със съдействието на Националната филмотека. Материалите, свързани с филмите, изцяло са предоставени от нея.

До 26 ноември посетителите на Столична библиотека  могат да разгледат и експозиция, организирана от издателствата „Ентусиаст” и „Сиела”. „Киното е двуостро оръжие” представя в двайсет платна различни адаптации на романа „Нощем с белите коне” и повестта „Бариерата”. Става въпрос не само за само филмите, но и за театралните постановки, правени по двете произведения. Идеята на изложбата е чрез визуализация младите хора да бъдат провокирани да проявят интерес към творчеството на Вежинов. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25