Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хоров празник в чест на диригентката Петя Павлович

Петя Павлович (1939 – 2007)
Снимка: архив

Какво по-прекрасно отбелязване на годишнината на един забележителен диригент от концерт, превърнал се в истински хоров празник. Чудесна музика, професионални изпълнения и много емоция заредиха публиката, дошла в Националната музикална академия в София. Със събитието бяха чествани 75 години от рождението на известната Петя Павлович – водеща фигура в българското хорово изкуство. Три състава излязоха на сцената, за да поднесат своите изпълнения в памет на напусналата ни през 2007 г. диригентка. В началото чухме Академичен хор „Света Параскева“, пряк приемник на Хоровата школа със същото име, създадена и ръководена от Петя Павлович. Нейният сътрудник Галина Луканова днес е начело на формацията. А от редиците й е тазгодишният носител на приза „Петя Павлович”. Дъщеря й, диригентката Теодора Павлович, връчи статуетката с думите: Щастлива съм, че я даваме на един млад човек, който е сред хората, помогнали съставът да оцелее. Любомира Славкова беше малко момиче, когато започна да пее с майка ми. Неотклонно и с цялото си сърце отдава своята енергия и всяка свободна минута за този хор, за което й благодаря. Тя е прекрасен дизайнер. Предстои й първа самостоятелна изложба и ние ще помогнем за осъществяването й – това е част от наградата.

Самата Любомира развълнувано сподели: Петя Павлович беше безкрайно всеотдаен човек, който живееше с музиката и  успя да запали за хоровото изкуство целия състав. Бе много взискателна, в работата си обръщаше внимание на детайлите и влагаше цялото си сърце и старание, така че съставът да звучи добре и да даде сто процента от себе си. Всички оценявахме това. Сега като държа тази награда ми е много сантиментално. Беше ми мъчно когато почина и останах, въпреки че хорът се разпусна. Нашата малка групичка по-късно  стана основа на състава – той се възроди, постепенно започнаха да идват нови и нови хористи.  За мен е голяма чест да получа наградата на името на големия български диригент Петя Павлович.

Хор „Петко Стайнов” и хор „Света Параскева”Концертът в НМА бе в рамките на Музикални празници „Петко Стайнов“. Петя Павлович е техен създател. Годината е 1994, градът е родният й Казанлък. Днес събитието се провежда и в Казанлък, и в София.  Диригентката е и инициатор за основаването на фондация, която носи името на  големия български композитор Петко Стайнов (също родом от Казанлък). До последните си дни тя е била неин художествен секретар и един от основите й двигатели, с множеството идеи и инициативи. Хорът в Казанлък, който носи името на Петко Стайнов, години наред е ръководен от Петя Павлович. Той също участва в концерта по повод годишнината й.

Хор на Врачанската епархияПредставителният хор на Врачанската епархия, начело с нейния възпитаник Траянополски епископ Киприан бе третият състав, който чухме в концерта. Киприан е единственият православен епископ, диригент на църковен хор и филхармония. Освен обявената програма, той поднесе изненада на публиката. Заедно с мъжкия състав към хора в чест на мама Петя, както я нарече, изпълниха „Достойно ест” от Петър Динев.

Финалът на концерта в Музикалната академия бе изключително вълнуващ. Трите хорови състава излязоха на сцената за съвместни изпълнения. Накрая прозвуча „На многая лета” и химнът на българското хорово изкуство – „Родна песен”.

Снимки: предоставени от организаторите на концерта

Още от категорията

Дебют за Соня Йончева в Япония под диригентството на Найден Тодоров

Дебют на сцената на престижната зала "Бунка Кайкан" в Токио днес (2.07) има световноизвестното българско сопрано Соня Йончева . Оперни арии от Винченцо Белини, Джузепе Верди и Джакомо Пучини ще звучат под диригентството на маестро Найден Тодоров...

публикувано на 02.07.22 в 09:25
Людмил Крумов и The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra

"Културен сблъсък…" – емоционално музикално пътешествие от Дунава до Мисисипи

"Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи" (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) е заглавието на новия албум, събрал 11 авторски пиеси на Людмил Крумов. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small..

публикувано на 30.06.22 в 13:54
Снимка: предоставена от организаторите

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита "Жар птица" от Стравински и Концерт за..

публикувано на 29.06.22 в 10:44