Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоров празник в чест на диригентката Петя Павлович

Петя Павлович (1939 – 2007)
Снимка: архив

Какво по-прекрасно отбелязване на годишнината на един забележителен диригент от концерт, превърнал се в истински хоров празник. Чудесна музика, професионални изпълнения и много емоция заредиха публиката, дошла в Националната музикална академия в София. Със събитието бяха чествани 75 години от рождението на известната Петя Павлович – водеща фигура в българското хорово изкуство. Три състава излязоха на сцената, за да поднесат своите изпълнения в памет на напусналата ни през 2007 г. диригентка. В началото чухме Академичен хор „Света Параскева“, пряк приемник на Хоровата школа със същото име, създадена и ръководена от Петя Павлович. Нейният сътрудник Галина Луканова днес е начело на формацията. А от редиците й е тазгодишният носител на приза „Петя Павлович”. Дъщеря й, диригентката Теодора Павлович, връчи статуетката с думите: Щастлива съм, че я даваме на един млад човек, който е сред хората, помогнали съставът да оцелее. Любомира Славкова беше малко момиче, когато започна да пее с майка ми. Неотклонно и с цялото си сърце отдава своята енергия и всяка свободна минута за този хор, за което й благодаря. Тя е прекрасен дизайнер. Предстои й първа самостоятелна изложба и ние ще помогнем за осъществяването й – това е част от наградата.

Самата Любомира развълнувано сподели: Петя Павлович беше безкрайно всеотдаен човек, който живееше с музиката и  успя да запали за хоровото изкуство целия състав. Бе много взискателна, в работата си обръщаше внимание на детайлите и влагаше цялото си сърце и старание, така че съставът да звучи добре и да даде сто процента от себе си. Всички оценявахме това. Сега като държа тази награда ми е много сантиментално. Беше ми мъчно когато почина и останах, въпреки че хорът се разпусна. Нашата малка групичка по-късно  стана основа на състава – той се възроди, постепенно започнаха да идват нови и нови хористи.  За мен е голяма чест да получа наградата на името на големия български диригент Петя Павлович.

Хор „Петко Стайнов” и хор „Света Параскева”Концертът в НМА бе в рамките на Музикални празници „Петко Стайнов“. Петя Павлович е техен създател. Годината е 1994, градът е родният й Казанлък. Днес събитието се провежда и в Казанлък, и в София.  Диригентката е и инициатор за основаването на фондация, която носи името на  големия български композитор Петко Стайнов (също родом от Казанлък). До последните си дни тя е била неин художествен секретар и един от основите й двигатели, с множеството идеи и инициативи. Хорът в Казанлък, който носи името на Петко Стайнов, години наред е ръководен от Петя Павлович. Той също участва в концерта по повод годишнината й.

Хор на Врачанската епархияПредставителният хор на Врачанската епархия, начело с нейния възпитаник Траянополски епископ Киприан бе третият състав, който чухме в концерта. Киприан е единственият православен епископ, диригент на църковен хор и филхармония. Освен обявената програма, той поднесе изненада на публиката. Заедно с мъжкия състав към хора в чест на мама Петя, както я нарече, изпълниха „Достойно ест” от Петър Динев.

Финалът на концерта в Музикалната академия бе изключително вълнуващ. Трите хорови състава излязоха на сцената за съвместни изпълнения. Накрая прозвуча „На многая лета” и химнът на българското хорово изкуство – „Родна песен”.

Снимки: предоставени от организаторите на концерта



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25