Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: „България ще се управлява по нов европейски стил”

БНР Новини
Снимка: БТА

„България ще се управлява по новия силно координационен европейски стил на ЕК.” Това каза за Радио България вицепремиерът по европейски политики и институционални въпроси в новото българско правителство Меглена Кунева. Тя е съпредседател на Реформаторския блок и един от четиримата вицепремиери в сложно структурирания втори кабинет на Бойко Борисов след предсрочните избори на 5 октомври т.г. Блокът е част от управляващата коалиция на ГЕРБ с програмна подкрепа от Патриотичен фронт и партньорска – от АБВ.

Меглена Кунева е председател на Съвета по европейските въпроси към кабинета „Борисов 2” и заедно с вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев отстоява интересите на страната на първия Съвет по Общи въпроси на ЕС днес в Брюксел. С акцент върху многогодишната институционална рамка на ЕС, инвестиционната политика, общият енергиен съюз, политиката на сближаване и др.

Компромисен висш пост или ясно целеви е ресорът й, спрямо позициите на вице-премиерите на ГЕРБ Томислав Дончев и Румяна Бъчварова – вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация в т.нар. проевропейско реформаторско правителство на най-бедната и в криза държава в ЕС? Не се ли припокриват? Ето коментара на Меглена Кунева:

„Ресорът ми е силно координационен. Г-жа Бъчварова ще се нагърби с административните въпроси. Това го няма в моя ресор, но така или иначе ще минава през координация на политики. Всичко е свързано с това каква администрация има, за да изпълнява тези политики. Стратегията „Европа 2020” е политика. Това ще следя аз. Енергийният съюз е политика, нищо че има министър по енергетиката. Тя също е свързана с моите компетенции, освен въпросите за влизането ни в зоната Шенген, правосъдие и вътрешен ред, убежища, бежанци и пр. Това са все европейски политики и всяка една от тях трябва да бъде координирана с десетки други. Не преувеличавам. Самият факт, че ЕК излъчи няколко вицепрезидента без ресори, а само координатори, значи, че ние имаме вече друг подход към управлението. За моя радост това съвпада и с виждането на този кабинет. А вицепремиерът Дончев се занимава с кохезионните еврофондове, по които също ще имаме пресечни точки. Радвам се, че повече министри ще са ангажирани с европолитики, тъй като над 70 % от инвестициите в България са от еврофондове. „Европа 2020” е вече факт. Но каква да е българската гледна точка и как да успеем, е въпрос на политика. Трябва да се координира много внимателно, за да може да се подкрепят вече достатъчно добре формулирани политики в България.”

В кои страни и в кои сфери можем да намерим общи позиции в защита на ключовите интереси на България? 

„Най-откровеният отговор е с всички – категорична е Кунева. – Нищо не бива да бъде пропуснато. Имам отличен опит в реализиране на съвместни позиции, с Гърция, например, по присъединяването ни към ЕС (01.01.2007). Логиката обикновено е да имаш на своя страна съседите, защото с тях имате близки интереси. За мен е много важно да изградим близка връзка с Румъния, Гърция и с всяка страна, изпитваща трудностите на нашия път. Източноевропейските страни си приличат по много показатели. Но в момента и Испания страда от тежка младежка безработица. В тази сфера сме в една група с Испания и Гърция. Но има други общи проблеми като демографския проблем, ранното отпадане на ромчетата от училище. България има 10 гласа в Съвета на ЕС, като Австрия, Швеция например. Не бива да се подценяваме. Важното е какво ще кажем. Но трябва да се даде рамо на опитната администрация, и да има и силно политическо лидерство.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35