Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Янчев – победител в европейското състезание eSkills awards 2014

БНР Новини

Програмист, отскорошен предприемач, мечтател. Така се описва 19-годишният Любомир Янчев, който наскоро спечели европейското състезание eSkills awards 2014 в категория Young Digital Talent. Наградата, която е еднодневно посещение на Cisco в Милано и среща с топ мениджъри на компанията, му бе връчена за проекта „Компютърен анализ на изображения от имунохистохимията”. По него Любо е работил съвместно с учени от Медицинския факултет на Университета в Хирушима. Приносът му е в създаването на софтуер, който прави прецизен анализ на изображения на тъкан, изследвана с имунохистохимия. Това ще помогне на лекарите при диагностицирането на различни заболявания. Младият програмист споделя, че е качил кода на програмата в интернет за свободен достъп. Причината: „подобно знание за медицината не трябва да се блокира”. Името на Любо нашумя преди две години, когато спечели националния конкурс „Млади таланти” с друг проект – „Модерният иконом“, известен още като „Мелиса”. Това е иновативна система за автоматично управление на различни уреди у дома. В момента тя се е превърнала във фокус на новото му бизнес начинание, макар и с известна трансформация. „Тъй като пазарът не е готов за подобно нещо, решихме да развием едно от устройствата, а именно за умно управление на климатик, което също нарекохме „Мелиса”, обяснява младият изобретател и добавя:

„Мелиса се учи кога се прибираш от работа, каква температура на въздуха ти харесва. Например, тя знае, че в определен интервал от време те няма вкъщи и тогава няма да поддържа предпочитаните 25 градуса, а по-ниска температура, за да не изстиват стените и да е енергоефективно. Освен това пуска климатика на по-ниска скорост. Климатиците са като колите. Ако ги караме много бързо, харчат много, но ако ги караме лекичко, на по-нисък режим, харчат значително по-малко.”

Според Любо „Мелиса” намалява консумацията на ток с 25%. Към устройството вече има интерес от различни дистрибутори на климатици у нас. „Най-вероятно ще успеем да сключим сделка и в Турция с едни от най-големите търговци на черна и бяла техника”, с радост съобщава той. Освен това в момента се занимава и със създаването на мобилни апликации за елитни заведения в цялата страна.

Снимка„Доста проекти са ми минали през ръцете, било то социални или технологични – добавя Любо. – Преди около девет месеца започнахме работа и по устройство, което следи вещите, така че да не ги загубиш. Това е малка джаджа, която можеш да събереш в портмонето си. Ако го забравиш, в момента, в който се отдалечиш от него на разстояние, което предварително му зададеш от 0 до 60 м., телефонът веднага те информира.”

Въпреки скромните си 19 години и фактът, че е едва първи курс студент „Информационни технологии“ в Нов български университет, Любо вече е преподавал програмиране в Софтуерната академия на Телерик. От време на време води лекции и в новия Софтуерен университет на Светлин Наков. „Приемам се за прагматик“, пояснява той и е убеден, че има какво още да учи. А интересът към програмирането успява да разпали първата му учителка по информатика, когато е едва първи клас. „В началото бях много зле. На първото състезание във втори клас изкарах 18 от 300 възможни точки. С времето обаче надобрях. Превърнах програмирането в свой фокус и нещата се получиха“, припомня си Любо. Предприемаческия дух е наследил от родителите си, които от години имат собствен бизнес. Заниманията по таекуон-до и напътствията на треньора пък му помагат да изгради лидерски характер и решимост при вземането на по-големи решения.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52