Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червената църква край град Перущица привлича туристи

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

В полите на Родопите, на два километра от град Перущица и на 140 км от София, се намира Червената църква. Това е един от най-забележителните ни паметници на раннохристиянската архитектура. Неотдавна храмът беше възстановен и консервиран с европейски средства. Благодарение на това той се превърна в търсен туристически обект. Учените не са единодушни кога точно е била издигната Червената църква. Според повечето от тях строителството й започнало в края на IV или началото на V в. Това я прави една от най-старите църкви на територията на България. Предполага се, че подобно на други наши християнски храмове, тя е била построена върху древно тракийско светилище. Подробности за Червената църква научаваме от екскурзовода Мария Андреева:

Снимка

„Първоначалната сграда въобще не е била църква, а ротонда. Била е кръгла с два околни коридора. Тя е била място за поклонение, където са се съхранявали мощи на раннохристиянски светци. Както знаете, през 324 г. се състоял Вселенски събор. Тогава християнството е обявено за официална религия на Римската империя. Вероятно няколко десетилетия по-късно е построена тази ротонда.”

През Средновековието ротондата се превръща в християнска базилика, която се е наричала „Света Богородица”. В течение на вековете храмът е бил разрушаван и надграждан няколко пъти. В наши дни е известен още като „Червената църква” заради римските тухли и розовия хоросан, с които е бил построен.

Снимка

„Повечето раннохристиянски църкви оцеляват примерно с 50 сантиметра зид и части от мозаечния под. Но тук имаме 14-метрова стена. Специалисти твърдят, че от пода на основното помещение до върха на основния купол, тя е достигала височина от 17 м. Можете да си представите колко величествена е била постройката! Наричат я базилика. Но базиликите по принцип са едно цяло помещение. А този храм е четирикуполен. Помещенията са отделени. Имаме наос, два околни коридора, вътрешно и външно преддверие, параклис, олтарна абсида и баптистерий. Тук са запазени два стенописни пласта. Единият е от V-VI в., а другият е от X-XII в.”

Снимка

Църквата е била богато украсена, а подът бил покрит с мозайка. Стените й били облицовани донякъде с мрамор, а в горната си част били изписани с красиви стенописи. Храмът е унищожен през XIII в. Константин Иречек пръв проявява научен интерес към него. През 1883 г. чешкият историк и български политик вижда уникалния паметник и го описва в своите хроники. В годините преди демократичните промени, обектът е бил възстановяван и консервиран. Днес Червената църква привлича туристи от страната и чужбина. През миналата година тя беше реставрирана по проект на ОП „Регионално развитие”. Идеята е да се подпомогне развитието на културния туризъм в региона. За целта е изградена и асфалтирана пешеходна алея до обекта, както и информационен център.

Снимки: Венета Николова

Материалът е изготвен със съдействието на проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” на МИЕ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10