Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасяване на неспасяемото – мисията невъзможна

Кристалина Георгиева с Ивелина Василева, Ивайло Московски и Лиляна Павлова в кабинета си в Брюксел
Снимка: lpavlova.bg

През седмицата премиерът Борисов изпрати четирима свои министри на мисия в Брюксел, а именно „да направят всичко възможно неспасяемото да се спаси“. Мисията – невъзможна, както се оказа. Самият премиер призна, че министрите са дошли с лоши новини. Това бяха вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев, на транспорта – Ивайло Московски, на регионалното развитие – Лиляна Павлова и екоминистърът Ивелина Василева. В европейския двор четиримата мускетари е трябвало да измолят възстановяването на над 460 млн. евро, разплатени с пари от националния бюджет по оперативните програми инамаляване на очакваната загуба на средства между 145 и 205 млн. евро до края на годината. Вицепремиерът Дончев обясни, че страната ни се надява да получи отсрочка в усвояването на евросредствата заради наводненията и многобройните обжалвания на процедурите, които са забавили изпълнението на европроектите. Но и той, и министър Павлова обявиха 2014 -а за нулева година, т. е. загубена година за еврофондовете. Не само годината е загубена обаче. Според Павлова, усещането на всички е било за загуба на доверие от страна Брюксел към страната ни и към институциитеза това, че България може да се справи с проблемите с еврофондовете. Това минорно настроение не се е разсеяло дори и след срещата на четиримата с българския еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. По нейните думи те са обсъждали „как по-бързо и повече пари от Европа да се вливат в икономиката на България". Как? Явно трудно! Защото проблемът с възстановяването на средствата от ЕК на България е свързан и с проблем на самата Кристалина Георгиева – дупката в европейския бюджет. Въпросът с неплатените сметки, които ЕС прехвърля от година за година и вече достигат 20 млрд. евро, остава нерешен, като все още не е постигнато и споразумение по бюджета на ЕС за 2015 г. Георгиева съобщи, че през следващите дни ще бъде предложен нов бюджет, изработен съвместно с Европейския парламент и държавите-членки, за да бъде постигнато съгласие преди края на годината. В противен случай разходите ще бъдат ограничени до 1/12 от сегашния бюджет на месец, до постигне на съгласие. Стане ли така, ще трябва по-малко да гледаме към европейския и повече към нашия си двор. Да го подреждаме, доколкото можем, със собствени сили и средства. Инак и Том Круз не може се оправи. Мисията – невъзможна!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14