Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една англичанка кара света да обича България

БНР Новини
Снимка: личен архив

За втора поредна година една англичанка кара света да обича България. С любовта към страната ни и любовта на българчетата към родината им, където и да са по света, претворена в чудни образи. Д-р Барбара Пейдж-Робъртс е инициатор на конкурса по изобразително изкуство за български деца от цял свят „Обичаме България” – част от проекта „Най-хубавото от България”. Той представя мобилно приложение на таблети и смартфони на български и английски език, създадено от хора, които се интересуват от България и обичат страната ни. А какъв по-чист образ на обичта от багрите в душата на децата!

Тази година в конкурса участваха 530 рисунки, от тях 21 бяха отличени в 3 възрастови групи: от 5 до 9, от 10 до14 и от 15 до19 години с платинени, златни и сребърни награди. Най-високия приз получиха творбите на Аслъ Гюрселова на 9 г. от гр. Попово „Писмо от чужбина"; на Полина Петрова на 11 г. от гр. Ловеч „Прозорец към България"; и на Георги Георгиев на 17 г. от гр. Търговище „България през моите очи". Всички призьори получиха престижни марки таблети.

Защо една англичанка прави това?

Отговорът на д-р Барбара Пейдж-Робъртс в интервю за Радио България:

„Защо го правим ли? Защото обичаме България! Вероятно би могло да се направи от някого, който живее тук, но не е българин, използвайки екип, който е изцяло български. Миналата година решихме да организираме този конкурс, за да могат децата, както от България, така и от целия свят, да ни кажат защо обичат България. Ще продължим инициативата. Приложението вече е готово и се предлага безплатно за всички. Това, което то прави, е да предлага чудесен, точен, верен образ на България по целия свят. И сега ще работим с туроператори, инвеститори, министерства, с всеки. Целта ни е всички българи да видят това приложение и да им помогнем да се чувстват щастливи и доволни от себе си и от страната си. А на чужденците пък - да покажем какво представлява България наистина, а не както я представят понякога във вестниците.”

Има ли нещо специално, което Ви кара да го правите?

„Да потвърждава г-жа Робъртс. – Аз работя с България от 1985 г. Видях много промени и обичам тази страна! – казва Барбара. – Истината е, че много хора тук все още имат отрицателно отношение към нея. Аз обаче не, както виждате. И моята мисия е да насърча българите да ценят това, което имат и да го споделят позитивно в света.”

Дават ли Ви някаква специална емоция тези детски картини?

„Да! – категорична е Барбара. – Тази година има около 530 деца участници. Когато гледате картините им, е много трудно да се избере победител. Аз не участвам в това, има жури. Но дълбочината на чувството, което децата демонстрират за своята страна е просто удивително. Общото ми впечатление е, че тези деца държат бъдещето на страната. Когато има такива деца в обществото, изпитващи такова чувство и такава любов към България, то няма как да не успее.”

Любовта към България, струяща от творбите на малките български таланти, плени и министъра на образованието и науката Тодор Танев – гост на церемонията по връчване на наградите. Той ще украси кабинета си с рисунката на 7-годишния Александър Потурлян, взел златен приз с творбата си „Манастирът и къщата ни в Шипка, аз на кокили, Яна и мама”.

„Децата дават голяма доза любов, каза за Радио България министър Танев.Аз се зареждам всеки ден с децата. Моята професия е благословена. Човек може да има 1-2-3 деца, а преподавателите – много. Това си заслужава! И още, добави той за духа в картината на малкия Сашко:

„Повече виждам в него българското дете и ученик, а не националното. Нямам нужда от прерисуван паметник или друго, което е от учебниците по история. Аз искам те да гледат в бъдещето на България. С мечтите за бъдещето се прави по-добро настояще, отколкото със символите от миналото, без да подценявам символите от миналото.”

„Най-доброто от България” е представено основно чрез фотографии с високо качество и кратък текст. В приложението са събрани 420 авторски снимки, направени от 52-ма фотографи в 80 градове и села на страната и подредени в 15 категории, които илюстрират причините, поради които обичаме България. Първата версия за iPad бе представена през есента на миналата година, а от април 2014 г. приложението The Best of Bulgaria е налично в GooglePlay. В началото на декември за първи път ще бъде представена версията за iPhone, както и най-новата олекотена версия на приложението за всички видове смартфони и таблети с операционна система iOS и Android.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Копие на Панагюрското златно съкровище е изложено в Бургас

В Археологическия музей в Бургас (бул. "Алеко Богориди" 21) се откри изложбата "Панагюрското златно съкровище". Музейното копие на най-прочутото българско съкровище наскоро се завърна от гостуване в Дубай и вече е експонирано в зала "Трезор" на..

публикувано на 19.05.24 в 08:25

Дами ще демонстрират шофьорските си умения в автошоу на високи токчета

Автошоу “Скорост и високи токчета” ще се състои днес в Кюстендил. Всяка дама със спортен хъс, автомобил и шофьорска книжка ще може да демонстрира шофьорските си умения на площад “Велбъжд”. “ Входът за публиката е свободен, а забавата и емоцията са..

публикувано на 19.05.24 в 07:00

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30