Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре дошли в Етрополе

БНР Новини
Снимка: архив

Етрополе е малък град, разположен на 81 км от София. Впечатление правят добре запазените му къщи от времето на българското Възраждане. Някои от тях са превърнати в атрактивни семейни хотели и предлагат добри условия за почивка сред красивата природа на Балкана.

Снимка

Сред забележителностите на града е разположената в центъра му часовникова кула от 1787 г. Тя е висока 20 м и е била иззидана от речен камък и бигор. Първоначално е била замислена като отбранителна кула, но близо век по-късно е превърната в градски часовник. В миналото Етрополе се славел като важен занаятчийски център. В местния Исторически музей, включен в списъка на 100-те национални туристически обекта, гостите се запознават с уникални предмети на бита, изработени от някогашните майстори. Самата сграда на музея е архитектурен паметник. Издигната е през 1853 г. и първоначално е служела за конак. След Освобождението в нея се помещавало кметството, градския народен съвет, а от 1968 година е превърната в Исторически музей. Още за Етрополе и за богатата сбирка на музея научаваме от уредничката Таня Денова:

Снимка

„В десет експозиционни зали сме показали културно-историческото наследство на района и на град Етрополе. Първите заселници на Етрополе са траките. Те се установяват тук през VII-VI век пр. Хр. Има няколко хипотези за произхода на името на града. Едната е, че произлиза от тракийското название „етропара”, което означава бърза река. Другото предположение е, че е свързано със старобългарската дума „ънтрополе” или вътрешно, затворено поле. Етрополе е разположен на главни древни пътища, свързващи Северна България и река Дунав с Тракия и Македония. Това обуславя икономическото благосъстояние на града в миналото. С различни предмети на бита и накити сме показали в зала „Археология” живота на траките по нашите земи. През Първото и Второто българско царство Етрополе бил един от главните снабдителни центрове на българската държава на желязо, мед и злато. По-късно, през XV-XVII век, градът става център на рудодобива и металообработването. По време на Възраждането тук процъфтяват 42 занаята, като златарство, бакърджийство, ключарски занаят и пр. В централната зала на музея сме представили художественото майсторство на българката, както и усета й за красота. Експозицията съдържа автентични костюми, характерни за нашия район, като типичното невестинско и моминско градско облекло или „гизия”, ежедневната сукманена носия, както и мъжки дрехи. В миналото Етрополе е бил важен духовен и просветителски център. В експозиционната зала на втория етаж има произведения от етрополската калиграфско-художествена школа от XVII в.”

Снимка

Сред забележителностите на Етрополе е и Арнаудовата къща от 1850 г., превърната в атрактивен музей. Някога тя е принадлежала на местния търговец Николчо Арнаудов. В наши дни обектът се посещава от много туристи, желаещи да се запознаят с подредбата на типична етрополска възрожденска къща.

Снимки: www.museum-etropole.com и www.etropole-bulgaria.blogspot.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35