Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Траките“ – премиерен спектакъл на ансамбъл „Чинари“

Снимка: chinaryfolkdance.com

Създаден през 1993 г. по идея на хореографа Асен Павлов, ансамбъл „Чинари“ е един от първите частни фолклорни състави у нас. През годините формацията представи няколко успешни спектакъла, гостува в САЩ, Германия, Франция, Сърбия, Молдова, Италия, Южна Корея и други страни. Изпълнителите, които обединява, са професионални танцьори, певци и инструменталисти. На 27 ноември, в Зала 1 на Националния дворец на културата те представят своя нов спектакъл „Траките“. Според Асен Павлов, новата постановка е интересен прочит на нашето културно-историческо наследство. Ето и още:

Спектакълът „Траките“ се подготвя през последните 2-3 години. Поне толкова време витае в моето творческо пространство. За музиката съм се доверил на група „Булгара“ и нейния ръководител Кирил Добрев, с които съм работил и преди. Представяме и новия проект „Етнотикс“, съставен от прекрасни млади момичета – четири гъдулки, вокал и перкусии. Моят екип сътвори „Легендата за мистичната маска“, която ще представим. А в „Легендата за Орфей и Космоса“ ще откриете загатнат мита за Орфей и Евридика. В постановката използваме и различни средства, за да обясним на публиката понятия и явления, защото не всички са запознати с траките и тяхната култура. На места има например дикторски текст, който обяснява какво са грифони и т.н.  Съществуват няколко трактовки на този далечен исторически период, в който се е развивала тракийската култура. Аз самият имам собствена теория, но в спектакъла сме включили само факти, които учените приемат за сигурни.

Ангел Добрев – изпълнител на гъдулка, педагог и композитор, е сред солистите на Оркестъра за народна музика на БНР. Той е художествен ръководител и диригент на формацията „Етнотикс“.

Идеята за създаването на „Етнотикс“ е на главния художествен ръководител на „Чинари“ Асен Павлов, който ме покани да ръководя формацията и да пиша музика за нея – разказва Ангел Добрев. Работата по този проект е много вдъхновяваща. Според мен това е уникално явление, а аз имах пълната свобода за „отвореност на идеите“. Много съм щастлив, че ми беше предоставена тази възможност. Интонациите, които съм използвал, са преди всичко български, но съм включил и много чуждоземни музикални елементи - например източни. Мисля, че целият формат е много необичаен, не се вмества в понятието етномузика, но е стои много добре в нашия ХХI век.

Създателите на „Траките“ предоставиха за Радио България и част от музиката на Ангел Добрев към премиерния спектакъл. Пиесата се нарича „Вакханалийки“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30