Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предприемат се енергични мерки срещу радикалния ислям в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тези дни прокуратурата, агенцията за национална сигурност и вътрешното министерство на България проведоха безпрецедентна по мащаби и решителност акция в пет града срещу проповядване на радикален ислям, предимно в ромски квартали. Имаше обиски в нелегални училища за проповядване на радикален ислям, иззето бе голямо количество литература, проверени бяха сигнали за предполагаеми поддръжници на „Ислямска държава”. Агенцията за национална сигурност успокои обществото с извода, че в страната няма пряка терористична заплаха, но уточни, че има заплаха от радикален ислям. Предвид тайната на разследването големи подробности не бяха оповестени, дори и от шефа на агенцията за национална сигурност на закрито заседание в парламента. Акцията обаче предизвика силен обществен и политически отзвук. В парламента бе поставен въпросът за създаването на ислямски институт в България, за да не става, както сега, български мюсюлмани да учат в ислямски университети на държави, където се изповядва нетрадиционен за България ислям. С идеята се солидаризира дори националистическа партия като ВМРО, но друга националистическа партия – „Атака” остро я осъди. Съобщено бе, че са направени предложения за законодателни промени, които да позволят задържаните за разпространение на радикален ислям да могат да бъдат осъждани и се очаква до края на януари те да бъдат приети. Действията на властите са разбираеми и логични. България е политически обвързана с коалицията срещу „Ислямска държава”, а и изпраща оръжие на кюрдската съпротива в Северен Ирак. По проблема има резолюция на ООН и много държави вече изпревариха България с подобни действия. Включително и на Балканите, като Косово и Македония например, където проблемът с радикалния ислям е аналогичен, но все пак различен. Разликата е там, че засега няма потвърден случай на български гражданин, който да е загинал или да се бие на страната на „Ислямска държава”, каквито случаи Косово и Македония имат. Няма такъв случай засега, но ако не се продължат мерките срещу радикалния ислям, който доказано използва на българска територия „Ислямска държава” като модел за подражание, със сигурност ще има.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11