Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще реформира науката и образованието с европейски средства

БНР Новини
В България вече е практика организирането на консултантски изложения за кандидатстване във висши учебни заведения под наслов "Световно образование"
Снимка: БГНЕС

България ще се бори с проблемите, натрупани с годините в образованието и науката, с помощта на ЕС. В новия програмен период 2014 -2020 г. страната ни ще изпълнява изцяло нова оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която ще има именно тази цел. Програмата се управлява от Министерството на образованието и науката (МОН). Реформата ще бъде финансирана с близо 600 млн. евро от европейските структурни фондове и малко над 100 млн. евро национално съфинансиране.

За момента картината в тези области не е особено обнадеждаваща. Страната ни ще трябва да положи сериозни усилия, за да навакса поне отчасти сериозното си изоставане.  Ако европейската цел е през 2020 г. 3 на сто от БВП да бъдат заделени за научноизследователска и развойна дейност, то нашата амбиция е 1,5 процента. „Сега българската наука е недофинансирана между 3 и 4 пъти“, коментира проф. Николай Денков, зам.-министър на образованието. С европейски средства ще бъдат насърчавани висококачествени научни изследвания, които да се превърнат в мотор за развитие на икономиката ни. Предвижда се още изграждането на центрове за върхови постижения. Водещите университети и научни институти ще получат финансиране, за да модернизират научната си инфраструктура и лаборатории. Ще бъдат подкрепяни и специалисти, чиито постижения допринасят за иновационния потенциал на икономиката и са получили международно признание.

В България има изключителна концентрация на ресурси, както финансови, колкото и оскъдни да са те, така и на научен капацитет – казва зам.-министър Денков. – 86 на сто от финансирането на научни изследвания е в столицата, от което страдат останалите региони в страната. Затова предвиждаме стимулиране на центровете, които са в провинцията, така че те да обслужат регионалните интереси на бизнеса. Ще подпомагаме също участието на българските учени в международни програми. Българската наука успя да оцелее през тези трудни години до голяма степен благодарение на това, че винаги е била свързана с международните изследвания.

До 2020 г. страната ни трябва да подобри достъпа до висше образование и да увеличи дела на завършилите го между 30 и 34 години до 36%. Талантливите студенти ще получават възможност за изява в научни кръжоци и конференции. Младите хора ще бъдат насърчавани да изучават педагогически специалности, като за целта ще се отпускат специални стипендии. Предвидени са също средства за повишаване квалификацията на университетските преподаватели. Големият брой отпадащи ученици в средното образование държавата ще преодолява с различни извънкласни занимания като кръжоци и занимания по интереси. Специално място в програмата е отделено и на ученето през целия живот:

Идеята е да се създаде национална система, която да позволява гъвкави подходи в зависимост от нуждите на определени групи хора, така че те да могат да получат необходимите знания и сертификати. Ще подпомагаме също  дуалното обучение, тренировъчните фирми, практиките в реална работна среда, чрез които се изграждат специалисти с профилирана подготовка на ниво средно образование. Ще има финансови стимули за фирмите, които взимат учениците на практика в реална работна среда.

Средства са предвидени и за включване в образованието на деца от малцинствата и на деца на бежанци. Очаква се оперативната програма да бъде одобрена от ЕК най-късно през февруари следващата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17