Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Античният град Нове край Свищов ни връща в миналото

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

В околностите на Свищов, известен с красивата си архитектура, туристите могат да се потопят в една отминала епоха. Земите край съвременния пристанищен център били обитавани още от дълбока древност. Но около 45 г. след Хр., върху развалините на древно тракийско селище, тук се установява римски легионен лагер. В него, заедно със семействата си, живеели ветерани от войните, търговци и занаятчии. Останките от някогашните крепостни стени, жилищни и административни сгради, улици, римски терми и дори раннохристиянски комплекс привличат всяка година хиляди туристи. Предполага се, че през  IV-V век Нове се наложил като един от главните центрове на ранното християнство. По това време градът бил столица на краля на остготите Теодорих Велики, а първите богослужения на готски език били извършвани лично от готския епископ Вулфила. Наскоро античният град бе реставриран и консервиран по проекта „Нове – сърцето на легиона“ със средства от ОП „Регионално развитие“. Повече за уникалния археологически обект научаваме от зам. кмета на Свищов – Пламен Александров в интервю за Радио България:

Той е в тази част на античния град, където вече са приключили археологическите дейности. Това всъщност е било щабът на първи Италийски легион, т. нар. принципия. А до него е бил епископският комплекс, който е от по-късен етап – от IV-V век. Той включва  голяма и малка базилика, както и интересен баптистерий. За него се предполага, че е първият купел, в който били покръстени заселилите се в района готски племена.Така че може да се каже, че от този баптистерий е сред първите, от които тръгва християнството към Европа. А иначе  това, което правим в Нове не е просто реставрация и консервация. Идеята е когато дойдат туристи, не просто да гледат останки и артефакти, а да виждат възстановки на събития, които са се случвали  на това място. Така че искаме публиката не само да гледа, а и да участва.

Всяка пролет Нове се превръща в арена на гладиаторски битки, легионерски маршове, състезания, боеве с варвари и други исторически забавни възстановки. Поводът е провеждането на придобилия широка популярност Фестивал на античното наследство „Орел на Дунав“. За да вземат участие в него, тук пристигат групи от цяла България, Италия, Румъния и Полша.


Местните самодейни групи са амбицирани почти целогодишно да осигуряват за хората, които идват, такъв вид анимация
– казва г-н Александров. – За целта си сътрудничим и с туроператори, които с това се занимават. Идват чужденци, особено по време на фестивала, който всяка година привлича над 6000 души. Една част идва специално за оперния спектакъл, който се прави на открито във втория фестивален ден и винаги е тематично свързан с античността.

Снимки: svishtov.bg, bg.wikipedia.org, архив

Още от категорията

Роботи в туризма – ще заменят ли човешкото присъствие?

Covid-19 ускори неимоверно развитието на т.нар. смарт технологии в туризма. Приложението им е гаранция за безопасност както на заетите в бранша, така и на самите гости, които получават бързо, качествено и най-вече безконтактно обслужване. Българският..

публикувано на 02.12.21 в 10:21

Средногорското село Свежен нашепва спомени и легенди

Свежен е магия, която те грабва още щом спреш на селския   площад и пред теб се разгърне следната картинка: тесни стръмни улички, виещи се нагоре по чукарите с накацали по тях къщурки, увенчани от килнати керемидени покриви, а на преден план - силуетът..

публикувано на 23.11.21 в 10:05

Откриват ски сезона в Банско на 18 декември

В ски-курорта Банско в планината Пирин на 18 декември официално ще бъде открит зимният сезон 2021/2022 г. Оттам напомнят на своите гости, че и тази година ски центърът ще работи при строги мерки за сигурност във връзка с пандемичната обстановка...

публикувано на 20.11.21 в 06:45
Подкасти от БНР