Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София – град на киното от мрежата на ЮНЕСКО

БНР Новини
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на София Йорданка Фандъкова сертификата за включване на София в мрежата на творческите градове на киното на организацията.
Снимка: БГНЕС

В Министерството на културата се проведе среща на г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и министър Вежди Рашидов. От 2009 година, вече втори мандат, българката оглавява световната организация. Тя е сочена като един от възможните ръководители на ООН. Министър Рашидов припомни, че при предишния й мандат в България бе създаден Регионален център за нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. А съвсем наскоро килимите, изработвани от векове в градчето Чипровци по старинен начин на вертикален стан, бяха включени в листата на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Досега страната ни, кръстопът на различни цивилизации през вековете, има 7 паметника на материалната култура в неговия списък, два природни и вече три на нематериалното наследство. „Разбира се, както се радваме, така имаме и отговорности и задължения към ЮНЕСКО” – посочи Вежди Рашидов.

„Включването на чипровските килими в списъка на нематериалното наследство е голям успех, голяма радост за всички нас – отбеляза Ирина Бокова. – Най-важното е, че имаме планове за бъдещето”. Тя дойде в София и за да връчи на столичния кмет Йорданка Фандъкова сертификат за включването на града в друга голяма мрежа на ЮНЕСКО –  на творческите градове.

„София е град на киното, това е признание за всичко, което е направено и за филмовата индустрия и културата в най-общ план за създаване на една уютна градска среда. А също така и за стимулиране и на икономически растеж, на туризма, ако щете – допълни Ирина Бокова. – Това е голяма световна мрежа и София става част от нея. Не всички градове, които кандидатстват, се включват в нея, става дума за един много сериозен процес на оценка от страна на експерти. София обаче мина през този процес и аз съм много щастлива, че това нещо се случва.”

Срещата на генералния директор на ЮНЕСКО и министър Рашидов е била обединена около темата „Културата като вектор на развитието – работни места, културен туризъм, музеи, занаяти.” Ето какво каза за Радио България Деяна Данаилова, отговаряща за международното сътрудничество в министерството:

„Стигна се до извода, че трябва да се преосмислят  съществуващите политики в областта на културата, да се разработват нови стратегии, адекватни на сегашното време. Също така да се подчертае значението на културата за постигане на целите на хилядолетието за развитие. Многократно се подчерта, че културата като един цялостен сектор, който обхваща материално и нематериално наследство, културни и творчески индустрии, а също така цялата културна инфраструктура, която подпомага развитието, представянето на културата – всичко това води към постигането на устойчиво развитие по отношение намаляване на бедността, равенство между половете, социално включване и не на последно място – разкриване на нови работни места. Защото статистическите данни през последните години красноречиво говорят,че може би в културата – една от малкото области в период на криза, която генерира работни места, демонстрира голям ръст за сметка на някои други индустрии.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Опера от балкона и детски песни за френския Ден на музиката във Варна

Черноморският град Варна ще се потопи в духа на френския Празник на музиката на 21 юни. Събитието, организирано от Алианс Франсез Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна, Държавна опера Варна и Pontica Solutions, предвижда три специални сцени..

публикувано на 21.06.24 в 07:25
Ерина Боянова

Ерина Боянова представя в Института "Сервантес" изложбата си от плакати за испански филми с награди

Институтът "Сервантес" е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати, обединени от името "Кино "Испания": Плакати за филми с награди". Изложбата, чийто автор е Ерина Боянова, се открива на 19 юни в галерията на Института в София,..

публикувано на 19.06.24 в 08:35

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05