Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посетете непознатото Средногорие

БНР Новини
Снимка: srednogorie.place

Средногорието е система от красиви масиви, разпростиращи се южно от Старопланинската верига, пресичаща от Запад на Изток страната ни. Районът изобилства с живописни селища и възможности за пешеходни турове сред запазената природа на Балкана. За жалост този благоприятен за отдих и познавателни пътувания регион е все още недостатъчно познат на българските и чуждестранните туристи. Неотдавна три средногорски общини обединиха усилията си за привличане на повече гости в техния край. За целта местните администрации разработиха и реализираха проект под наслов „Средногорие – популяризиране на регионален туристически продукт и маркетинг на дестинациите Мирково, Чавдар и Златица“ с финансовата подкрепа на ОП“Регионално развитие“. Каква е идеята на този проект научаваме от неговия координатор Димо Тодоров в интервю за Радио България:

Снимка: srednogorie.place„Проектът обхваща три общини – Мирково, Чавдар и Златица, като ние сме се стремили да покажем на туристите това, което според нас не е познато на широката публика. Искаме да преодолеем транзитното преминаване на подбалканския път, свързващ София с черноморския град Бургас. Хората, които се движат по него понякога се отбиват в известния град Копривщица и дотам приключва посещението им на нашия регион. А тук има толкова неща, които туристите биха могли да видят!“

Археологически парк „Тополница“. Снимка: chavdar.euИнтерес сред посетителите предизвиква археологическият парк „Тополница“ в община Чавдар, включващ експозиционна зала с представяне на разкрито на територията на общината ранно неолитно селище и работилница за каменни и керамични изделия. Гостите му могат и да пренощуват в пресъздадените за целите на туризма подобия на неолитни жилища. В община Златица туристите могат да разгледат Часовниковата кула от 1777 г., висока 17 метра, както и паметника на Априлското въстание в местността “Боището”. „Искаме да насърчим пешеходния туризъм на територията на нашите общини“ – каза г-н Тодоров и добави: 

Снимка: srednogorie.place„Разработваме възможността за селски, еко и археологически туризъм. Имаме следи от времето на турското владичество, както и останки от стари римски крепости. Интерес буди и запазеният древен римски път. Подготвяме етнопакети с възможност за пребиваване в селски къщи. Идеята е туристите да отдъхват в автентични условия в местните села и около град Златица. Очакваме автотуристи, пешеходни туристи, които се движат по билото на Балкана. Нашите общини са на пътя на трансевропейската пешеходна магистрала, която свързва старопланинския връх Ком с нос Емине на Черно море. Така че много пешеходни туристи, които се движат по нея, отсядат в хижите на територията на въпросните общини. Очакваме и много хора, които искат да отдъхват при нас, за да разширят познанията си за историята и географията на България“ – каза в заключение Димо Тодоров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10