Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Коледа с Представителен хор на Врачанска епархия и неговия диригент епископ Киприян

БНР Новини
Снимка: vratsa-diocese.com

Врачанският епархийски хор „Св. Софроний еп. Врачански” е сред съставите, които поддържат и защитават името на българското хорово изкуство. Подробности за състава научаваме от неговия диригент – епископ Киприян:

Представителният хор на Врачанска епархия е създаден през 1987 г. с благословията на Врачанския митрополит Калиник, във връзка с честването на 250-та годишнина от рождението на нашия голям български светец – св. Софроний еп. Врачански. Първият диригент на състава е доц. Димитър Димитров, ръководител на хора при Патриаршеската катедрала „Александър Невски“ и преподавател в Богословския факултет. От 2000 г. аз дирижирам Представителния хор. С концертния му формат работя активно от 4-5 години. Част от певците в него са завършили академиите в Пловдив и София. Има и свещеници, учители, лекари, църковни служители и техните пораснали деца, които са в юношеската формация.

Киприян е единственият православен епископ, диригент на църковен хор. Той е носител на редица награди от музикални фестивали. С желание и всеодайност работи с Врачанския хор и споделя: Музиката е като състезанието. Стигаш до едно прекрасно ниво, но ако спреш – започваш да го губиш. Затова постиженията трябва да се поддържат със самоотрицание. Eпископ Киприян прави кратка равносметка за изявите на състава през 2014 г.:

Първото ни участие беше на Международния фестивал „Достойно ест“ в град Поморие. Там Представителният хор и мъжкия му състав взеха наградите за монолитен звук и най-разнообразна програма, тъй като пеем църковно-славянски творби от различни епохи. След това бяхме на Международния фестивал във Верона, Италия – едно изключително преживяване. Православната музика в Италия се цени и е възприемана с възгласи и ръкопляскания.  Хорът стана носител на Златен приз за музика сакра. Президентът на фестивала, проф. Риналди, след две изпълнения на „Тебе поем” от Добри Христов я беше научил и на концерта пя заедно с нас. Следващото ни участие бе в изявата, в чест на годишнината на моята любима първа преподавателка Петя Павлович. Макар и да не е вече между нас, когато работя с хора често я цитирам и прилагам нейните методи. Благодаря на дъщеря й Теодора Павлович за този прекрасен празник. Вече започнахме подготовка за Европейските хорови игри в Магдебург. Спечелихме квотата за България и ще представим страната ни в Германия през месец юли 2015г.  Поканата е изключителна оценка за хоровата дейност у нас. По предварителна информация ще участват 58 състава от цяла Европа. Класиралите се на призовите места ще пеят на Световните хорови игри в Сочи, Русия  през 2016 г.

Църковно-славянското литургическо пеене е залегнало в репертоара на Врачанския епархийски хор. Епископ Киприян пояснява: Освен това изпълняваме кантатно-ораториални творби, а за последния концерт подготвихме и две български: „Каква мома видях мамо”,  и „Хайде бре, Яно”.  Те носят настроението и радостта от съвместното музициране, защото със своята сложност и динамичност могат да вдигнат духа на хористите.

Ето и празничния благослов на Негово преосвещенство епископ Киприян: 

Нека най-красивият ни Рождественски празник да осени цялото българско общество. Семействата ни да бъдат единни, защото Христовото Рождество е семеен празник, в който трябва да почитаме и благославяме Бога. Ако сме единни, както в семейството, така и в обществото, тогава Рождеството ще влезе в нашите сърца и Бог ще ни помогне във всяко добро начинание.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15