Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Коледа с Представителен хор на Врачанска епархия и неговия диригент епископ Киприян

БНР Новини
Снимка: vratsa-diocese.com

Врачанският епархийски хор „Св. Софроний еп. Врачански” е сред съставите, които поддържат и защитават името на българското хорово изкуство. Подробности за състава научаваме от неговия диригент – епископ Киприян:

Представителният хор на Врачанска епархия е създаден през 1987 г. с благословията на Врачанския митрополит Калиник, във връзка с честването на 250-та годишнина от рождението на нашия голям български светец – св. Софроний еп. Врачански. Първият диригент на състава е доц. Димитър Димитров, ръководител на хора при Патриаршеската катедрала „Александър Невски“ и преподавател в Богословския факултет. От 2000 г. аз дирижирам Представителния хор. С концертния му формат работя активно от 4-5 години. Част от певците в него са завършили академиите в Пловдив и София. Има и свещеници, учители, лекари, църковни служители и техните пораснали деца, които са в юношеската формация.

Киприян е единственият православен епископ, диригент на църковен хор. Той е носител на редица награди от музикални фестивали. С желание и всеодайност работи с Врачанския хор и споделя: Музиката е като състезанието. Стигаш до едно прекрасно ниво, но ако спреш – започваш да го губиш. Затова постиженията трябва да се поддържат със самоотрицание. Eпископ Киприян прави кратка равносметка за изявите на състава през 2014 г.:

Първото ни участие беше на Международния фестивал „Достойно ест“ в град Поморие. Там Представителният хор и мъжкия му състав взеха наградите за монолитен звук и най-разнообразна програма, тъй като пеем църковно-славянски творби от различни епохи. След това бяхме на Международния фестивал във Верона, Италия – едно изключително преживяване. Православната музика в Италия се цени и е възприемана с възгласи и ръкопляскания.  Хорът стана носител на Златен приз за музика сакра. Президентът на фестивала, проф. Риналди, след две изпълнения на „Тебе поем” от Добри Христов я беше научил и на концерта пя заедно с нас. Следващото ни участие бе в изявата, в чест на годишнината на моята любима първа преподавателка Петя Павлович. Макар и да не е вече между нас, когато работя с хора често я цитирам и прилагам нейните методи. Благодаря на дъщеря й Теодора Павлович за този прекрасен празник. Вече започнахме подготовка за Европейските хорови игри в Магдебург. Спечелихме квотата за България и ще представим страната ни в Германия през месец юли 2015г.  Поканата е изключителна оценка за хоровата дейност у нас. По предварителна информация ще участват 58 състава от цяла Европа. Класиралите се на призовите места ще пеят на Световните хорови игри в Сочи, Русия  през 2016 г.

Църковно-славянското литургическо пеене е залегнало в репертоара на Врачанския епархийски хор. Епископ Киприян пояснява: Освен това изпълняваме кантатно-ораториални творби, а за последния концерт подготвихме и две български: „Каква мома видях мамо”,  и „Хайде бре, Яно”.  Те носят настроението и радостта от съвместното музициране, защото със своята сложност и динамичност могат да вдигнат духа на хористите.

Ето и празничния благослов на Негово преосвещенство епископ Киприян: 

Нека най-красивият ни Рождественски празник да осени цялото българско общество. Семействата ни да бъдат единни, защото Христовото Рождество е семеен празник, в който трябва да почитаме и благославяме Бога. Ако сме единни, както в семейството, така и в обществото, тогава Рождеството ще влезе в нашите сърца и Бог ще ни помогне във всяко добро начинание.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25