Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Лолова отблизо

БНР Новини
Снимка: kinomania.bg

Една от големите дами на българското изкуство – Татяна Лолова, вече има свой кинопортрет. Превъплътила се в множество роли в театъра, киното и  телевизията, тя не без основание е наричана фурия, стихия, неизвестен летящ обект, актрисище, велика, титанична. Документалният филм на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев ни разкрива актрисата отблизо – с нейната откровеност, ранимост, сила и мъдрост в красивата й 80-годишнина. Премиерата на „Портрет на една дама” бе в Лондон, в рамките на Фестивала на българската култура, както и в София, на есенната филмова панорама „Киномания”. 

Татяна Лолова е голяма актриса – комедийна и драматична, но моето лично откритие, прекарвайки няколко месеца в нейната компания и в компанията на нейния прекрасен съпруг Славето, е, че разбрах нещо много важно. Думата „остаряване” при Татяна Лолова не е срамна дума, защото тя наистина остарява по един начин, в който се оглежда целият й живот. А това е живот с много емоции и много разочарования. Но по-силното в него е споделянето. Споделянето с другите, зад което се крие любов. Така че това е моето обяснение в любов към Татяна Лолова, след като я следвам от 6-годишната си възраст като зрител. Благодаря й” – каза на софийската премиера Георги Тошев.

Филмът е сниман в България, в Париж, където живее брат й със семейството си, в Лондон – там съпругът на актрисата представя своя изложба. Татяна Лолова разказва своя живот – с комизъм, но и през сълзи. И емоцията й се предава на зрителите – те се смеят и плачат. В детските си години била много притеснителна. И сега съм такава, но никак не личи – признава актрисата, която смята, че трябва да бъдем отворени, да вярваме, че околните ни мислят доброто. Любопитна, трогателна и много смешно разказана е историята с отглеждането на брат й – близо 10 години по-малък от нея. Татяна майчински се грижела за него, а той на три години, покрай нея, научил азбуката, скоро след това – либретата и мелодиите на оперите, на които го водела. И досега двамата имат много силна връзка. 

Останали рано без баща. Майка им поискала Татяна да напусне училище, за да помага на семейството. Но родителско-учителският комитет в гимназията се събрал и отсъдил, че тя има артистична дарба и трябва да я развива. „И аз още я развивам в тяхната светла памет” – казва днес тя.

Татяна Лолова и Светла Василева в кадър от филма.Във филма е представена и срещата на актрисата с прочутата българска певица Светла Василева в Националната опера на Париж, където сопраното изпълнява главната роля в „Мадам Бътерфлай”. Татяна Лолова се разплаква при успеха й, покорил залата. Впрочем, Лолова се превъплъщава в ролята на сляпа оперна певица във филма „Бартер” с режисьор Атанас Киряков, който българската публика очаква през следващата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15