Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Велкова: „Напъстрени с традиции и красота” по Коледа

БНР Новини
5
Ваня Велкова (вдясно) на откриването на изложбата.
Снимка: личен архив на Ваня Велкова

Ваня Велкова е родена в Пловдив, един от най-красивите български градове. Животът й се стича така, че почти 20 години живее в Германия. Отначало е в Хамбург, където основава българско училище. От 2001 г., в продължение на девет години, е преподавател и директор на Българското училище в Хамбург. Тя е един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина. Кариерата й продължава в Берлин, където се занимава с преподавателска дейност. Същевременно
с това г-жа Велкова е чуждестранен кореспондент на българското интернет радио „Татковина” в Германия и кореспондент за Германия на в. „България Сега” в Чикаго. От години подкрепя домове за деца, лишени от родителска грижа и извършва дарения в България. Напрегнатият й делник не прекършва връзката й с родния Пловдив. За Коледа Ваня Велкова подари на съгражданите си прекрасни мигове с изложбата „Напъстрени с традиция и красота”, подредена в Регионалния исторически музей – Пловдив. В нея тя представя личната си колекция от автентични народни носии и накити от България, както и няколко други нейни колекции. В изложбата греят със своето изящество над 20 носии от различни етнографски области на България, стари и нови образци на дантели и шевици, а също автентични предмети от бита на българите през ХIХ и началото на ХХ век. Чуйте в звуковия файл какво разказва Ваня за своята страст към българските традиции и носии.


Снимки: личен архив на Ваня Велкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30