Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щом искаш да помогнеш, значи си герой

БНР Новини
Снимка: timeheroes.org

Днешните супергерои, за които ще ви разкажем, не са Батман или Жената-котка. Те не разполагат със свръхестествени сили и не преследват лошите, но имат големи сърца и обичат да сътворяват добро. В повечето случаи са млади, на възраст между 16 и 34 години, и живеят в по-големите градове. Любопитно е, че 3/4 от тях са дами. Поводът да ги поставим под светлините на прожектора е Международният ден на доброволчеството /5 декември/, защото това са именно онези, които не скъпят времето и уменията си, а ги впрягат в полза на различни каузи и хора в нужда. И защото са млади, най-естественото място, в което се организират, разбира се, е интернет и по-точно платформата timeheroes.org. Самият сайт е плод на доброволните усилия на трима ентусиасти – Яна Бюрер-Тавание, Алек Андреев и Павел Кунчев. Поводът за появата му е печално за страната ни изследване на Евробарометър от преди 5 години, според което България се нарежда на последно място от 27-те тогава страничленки на ЕС по доброволческо участие. Ситуацията днес е различна, убеден е Павел. Достатъчно красноречиви са и цифрите. Само чрез TimeHeroes за трите години, откакто съществува, близо 20 000 доброволци са се включили в 615 мисии, в 67 населени места от цялата страна. За това кои са най-предпочитаните каузи от доброволците, обяснява Павел:  

Тези, в които може да се помогне на деца с някакъв проблем. Например имаме много популярна мисия – четене на книжка на деца с бъбречни проблеми, които са в болница. Наричаме инициативите мисии, защото героите имат мисии, които изпълняват. Също така понякога събираме нефинансови дарения за различни каузи. Сега по Коледа се случват доста неща. Организират се коледни базари, на които се продават изработени от различни хора украшения, подаръци и пр., а набраните пари отиват за някаква мисия. През нашия сайт сме успели още да съберем много помощи за бежанци, като дрехи, домакински съдове.

Национално проучване от миналата година показва, че екологията, работата с деца и младежи, културата, спортът, подкрепата за възрастни хора и различни социални кампании са сферите, в които най-често доброволците полагат труд. Не бива да подминаваме и организаторите, които са в основата на каузите. Кои са обикновено те?

Имаме повече от десет души, които са активни доброволци и се включват в различни мисии. В един момент самите те стават организатори – казва Павел. – Има едно момче Георги, което е активен доброволец и организира след това мисия в кв. „Люлин“. В междублоково пространство направи биоградина, където създават компости, отглеждат зеленчуци. Той си намери съратници през нашия сайт. Също така момиче, което участва в различни кампании, след това направи поредица от акции за почистване на няколко парка в София. Но в по-голямата си част организаторите на доброволчески инициативи са неправителствени организации.

За момента повечето от мисиите са концентрирани в големите градове. Затова Павел и приятелите му са си поставили за цел да стигнат до малките населени места, където хората също да се самоорганизират. Макар и все още изключения, но има примери за подобни малки селца, които привличат доброволци:

В родопското село Влахи има неправителствена организация, която прави нещо, което се нарича „Училище за природа“ – разказва Павел. – Те се нуждаят от хора, които да идват в този своеобразен природо-защитен център и да помагат с ремонтни дейности, с отглеждане на биопродукти в градината, създаване на водни лехи и подобни неща. Има много хора от София, които отиват за уикенда в това село да помагат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30