Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел подкрепя България срещу шантажа за "Южен поток"

БНР Новини
В разговорите Жан-Клод Юнкер увери Бойко Борисов, че България не е сама и Евросъюзът застава твърдо зад нея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До скоро най-високопоставени официални лица от Европейската комисия даваха ясно да се разбере, че не се интересуват особено и дори не одобряват строителството на газопровода "Южен поток", предназначен да доставя руски газ през Черно море до българския бряг и от там по суша към Централна и Западна Европа. След шока, който предизвика в света решението на руския президент Владимир Путин проектът да бъде прекратен, обвинявайки директно за това България, в Брюксел очевидно си дадоха сметка, че големият губещ от геополитическата конфронтация с Москва заради Украйна е най-бедната членка на общността, която с право виждаше в газопровода един вид златна кокошка, способна да й носи златни финансови яйца от транзитните такси. Това ясно пролича от първата официална задгранична визита на избрания за втори път за премиер на страната Бойко Борисов в белгийската столица в сряда и четвъртък. Самият шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се опита да утеши притеснения български правителствен ръководител, уверявайки го, че България не е сама и че не приема тя да бъде изнудвана, както и че Евросъюзът застава твърдо зад нея и ще предприеме практически стъпки да подпомогне развитието на страната и повишаването на благосъстоянието на нейните граждани. Тези щедри обещания в действителност са напълно заслужени от София, която в случая със спорния газопровод не направи нищо друго, освен да се подчини на Брюксел и да постави като условие за преминаването му през нейна територия спазването на Третия енергиен пакет на ЕС от страна на Москва. Разочарована София трябваше да бъде компенсирана по някакъв начин от Брюксел за своята лоялност. И там вече заговориха, че не всичко е загубено, че въпреки всичко газопроводът може да бъде построен и да минава през България, но че това зависи единствено от Москва, която трябва да спазва изискванията на европейското законодателство, валидно и на българска територия, и да не шантажира София.


Моралната подкрепа на Брюксел и обещанията за по-голяма щедрост по отношение на финансовите субсидии за България след провала на "Южен поток" сигурно са били музика в ушите на разтревожените български официални лица, още повече, че светкавично след уверенията за солидарност беше съобщено, че до дни предстои размразяването на спрените поради нередности в България европейски субсидии за околната среда и регионалното развитие. Като към всичко добавим изразената подкрепа за правителството от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и особено убедеността на шефа на Еврокомисията Юнкер и на президента на Еворпейския съвет Доналд Туск, че България е готова за влизане в Шенгенската зона и че надзорът над страната в областта на правосъдието и вътрешните работи ще бъде премахнат до няколко години, може с пълно основание да заключим, че българската делегация има за какво да бъде доволна от разговорите в Брюксел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00