Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимира Петрова: За всяка среща излизах като за финал

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Станимира Петрова с размах руши представата, че боксът не е за жени. Във времена, в които България все по-рядко е спохождана от високи спортни отличия, не поради липса на потенциал, а на добра политика, тя по мъжки решително грабна световната титла в кат. до 54 кг. Първата за жени в бокса за България! Това се случи на Световното първенство по бокс в Джеджу, Корея, където чаровната българка спечели златото след пет блестящи победи срещу силни съпернички, сред които медалистки от европейски и световни първенства. На всяка среща излизах така, сякаш играя финал. И всъщност изиграх пет финала, разкрива тайната си шампионката. Така тя осъществи голямата си мечта – да чуе химна на България от най-високото стъпало на почетната стълбичка.

На това състезание бях много сигурна в себе си. Просто се отпусках и може би единственото, за което мислех, беше да се забавлявам на ринга. И вече на полуфинала и финала, когато усетих подкрепата, която имам от България, от всички познати и приятели, от толкова много хора, наистина излизах и си казвах, че играя за България. Исках българите да се почувстват горди, – споделя Станимира в интервю за „Радио България“.

Момент от финалната среща: Нашето момиче нанася удар на действащата европейска шампионка Марция Давиде от Италия.23-годишната българка се превърна в сензацията на турнира, тъй като отличието дойде при нея след около две години в този спорт. Спира се на бокса като свободноизбираем предмет като студентка в Националната спортна академия в София. Всъщност, това е спортът, който баща й отдавна е избрал за нея. Когато излиза на ринга, разбира, че това е нейното призвание в живота. Разбира се, успехът не идва от нищото. Според Станимира отлична база за боксовата й кариера се оказват петнайсетте години активни занимания с таекуондо:

Ако нямах опита и уменията, натрупани от таекуондото, не мисля, че успехът щеше да дойде толкова бързо. Оттам съм научила постоянното движение с краката – вляво, вдясно, напред, назад, буквално, както казват някои, „да танцувам“ на ринга. От таекуондото е и усетът за дистанцията, тайминга, точния момент, в който трябва да удариш, да засечеш противника.

Дали й е било лесно като жена да преодолее психологическата бариера да удари човек? „Понякога ми е трудно и се спирам. Но в крайна сметка ние сме там горе затова. Качваш се и буквално си свършваш работата“, казва Станимира, като подчертава, че извън ринга е друг човек. Обича да рисува, да танцува, да ходи по концерти, да се забавлява като всяко нормално момиче на нейната възраст. Разбира се, когато има глътка въздух в напрегнатото си ежедневие, тъй като спортът е преди всичко.

Станимира Петрова при пристигането си в София – с личния си треньор Александър Христов, европейски и световен шампион и олимпийски вицешампион, който първи забелязва потенциала й за бокса.В залата тренираме два пъти до два часа. Но това е нищо, – споделя световната шампионка. – Времето, което отделям за бокса, не са само тези четири часа дневно. По цял ден – като лягам, като ставам, аз си мисля какво трябва да правя, за да се развивам. Така че, може би, на бокса посвещавам 24 часа на ден. Дори когато спя, понякога сънувам, че съм на ринга.

Като ръководни принципи в живота си асеновградчанката определя самодисциплината и самообладанието, което на ринга е особено важно, защото човек трябва да бъде спокоен. Когато е спокоен, той може да покаже това, което може. Защото в моменти на ярост, човек спира да мисли и тогава сам може да загуби, уточнява в заключение Станимира.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40