Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в управляващата коалиция се тушира

БНР Новини
Патриотите и реформаторите отново си подадоха ръце – в името на стабилността на правителството.
Снимка: БУЛФОТО

Колкото е по-сложен един модел, толкова е по-голяма вероятността да даде дефект. В българския случай моделът на правителството беше подчинен на аритметиката на властта и на една главна политическа цел – да се изолира ДПС. Патриотичният фронт беше важен елемент от този модел, защото той даваше своеобразно алиби на премиера Борисов пред неговите избиратели на тезата за изолирането на ДПС. В същото време тази негативно формулирана политическа цел не може да даде трайни резултати и те веднага се появиха – на равнището на назначенията. Това беше удобен повод за ПФ да демонстрира своята политическа еманципация заради симпатизантите си, които очакват определени политически действия. Конфликтите не бяха заради управленски политики, а по отношение на субекти на властта. Три седмици патриотите заплашваха, че ще оттеглят подкрепата си за правителството заради назначенията на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София. Двамата са номинации на Народна партия „Свобода и достойнство“, която е част от Реформаторския блок. Негативизмът на ПФ към въпросната партия и нейните номинации се основава на факта, че тя беше създадена от напуснали членове на ДПС. Независимо, че в пленарната зала патриотите дадоха знак, че могат да разклатят кворума, това не стресира управляващите. Конфигурацията в парламента е такава, че може да създаде „плаващо мнозинство“, което да подкрепя определени политики и законодателни актове. Независимо от това, в обществото се създаде впечатление за нестабилност в подкрепата към правителството. Отчитайки този факт, в петък от Реформаторския блок и Патриотичния фронт си подадоха ръце. Патриотите обявиха, че запазват подкрепата си, но поставят условия техни представители да бъдат назначени за зам.-министър на отбраната и за зам.-областен управител на София без да бъдат посочени конкретни имена. Кандидатурите ще бъдат предложени на управляващите от ГЕРБ. Част от сделката е да бъдат свалени от  БНТ 1 новините на турски език и да минат в БНТ 2. Според реформаторите това не означава, че са се разбрали с ПФ, а са постигнали баланс, т. е. всеки запазва своите ценности, защото целта е стабилността на правителството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02