Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив оптимизъм на българския бизнес за 2015 г.

БНР Новини
Снимка: архив

Българската икономика се възстановява, макар и бавно. Поне според очакванията на бизнеса за 2015-та, отразени в проучване на БТПП. Същевременно расте недоверието на реалния сектор към стабилността на икономическата политика на кабинета Борисов. Бизнесът не се чувства сигурен, че действащите регулации няма да бъдат променени по посока, която да затрудни и оскъпи дейността им.

Мениджърите очакват оскъпяване на себестойността на продукцията, което ще доведе до допълнителен натиск върху и без това изтънелите печалби. Оскъпяването на производството през следващата година ще дойде по линия на очаквано поскъпване на горивата и енергията, а също на суровините и материалите за производство. Ще се увеличи и цената на труда, изразена в очакванията за увеличаване на минималните осигурителни прагове и други такси, дължими от работодателя.

През следващата година българските компании отново ще залагат предимно на износа. Фирмите са оптимистично настроени по отношение на търсенето на световния и в частност европейския пазар, към който е насочен около 60 процента от износа на нашата страна.

Резултатите от проучването бяха оповестени на специален брифинг от ръководството на БТПП„Министерството на икономиката наскоро оповести, че 87 процента от МСП се занимават с износ, което е доста добър показател за една държава и за нейната отворена икономика”, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Все пак, темповете, с които се прогнозира нарастване на износа не са много бързи, предвид на усложнената геополитическа обстановка и несигурността в световен мащаб.

Поради недоверие към стабилността на икономическата политика и свитото потребление, фирмите остават предпазливи при планиране на инвестициите си през 2015-та. Повечето мениджъри ще запазят нивото на вложенията си от предходната година. Слабо нараства групата на оптимистите, които заявяват намерение да увеличат инвестираните средства. Фирмите очакват слаби благоприятни промени на кредитната политика на банките и леко ускоряване на работата по европейски проекти.

Логично продължение на не особено амбициозните намерения за инвестиции в бизнеса са и прогнозите по отношение на заетостта. Над половината от анкетираните български предприемачи не планират промени в това отношение. Добрата новина е, че намалява делът на фирмите, които прогнозират спад на заетостта. Леко се увеличава броят на тези, които смятат да наемат служители през идната година.

Снимка: Виргиния Стаматова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34