Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Мутафчиева: Любовта винаги е била движеща сила за мен

БНР Новини
Снимка: maryboysband.com

„Мери Бойс Бенд” подготвя своята 20-годишнина. Групата печели почитатели с мелодичните си песни, изпълнени от топлия глас на солистката си – Мария Мутафчиева.




20 години не са малко, но за равносметка е рано
– казва Мария. – Ние все още сме в началото на творческата си кариера. Много хубави неща предстоят, свързани с този рожден ден. Започнахме да го отбелязваме с няколко концерта през лятото по Черноморието. Работим върху един спектакъл с гост музиканти, засега ще издам, че първата му дата ще бъде на моя рожден ден – 10 февруари 2015-та. Публиката ще има възможност да чуе музиката на „Мери Бойс Бенд" по нов, красив начин. За тези години сме имали промени в състава, но форматът е същият – китара, пиано, бас, барабани и вокали – почти всички в групата пеем. Има една формула, която човек като намери е най-добре да работи в нея. При нас така се е получило – петима души сме си достатъчни.
Първият хит на „Мери Бойс Бенд” – „Непознати улици” с годините се превърна във визитна картичка на групата. Той даде името си на поетичния конкурс, който се организира по идея на Мария в родния й Бургас. През месец ноември приключи третото му издание:

Обичам да казвам, че това е моята среща с бъдещето. Наистина е един от най-щастливите ми моменти, в които чакам да видя какви нови стихове ще дойдат. Важно е да знам, че има мислещи хора в България. След нас идват заредени позитивни хора, на които можем да предадем идеи, които ни разбират. Често те не са се появявали до момента в други конкурси, дават стиховете си на нас – за мен това е голяма чест. В творбите им има прозрение, понякога се усеща, че са малко тъжни, разочаровани, но много силни, умни, разбиращи. Искам с тази изява да им кажа, че ме има и се вълнувам от тях.


Връщаме Мария Мутафчиева в годините назад, когато за първи път чухме за групата „Мери Бойс Бенд”.

Ние започнахме като хора, които искат да свирят заедно любимите си песни –
казва тя. – Имахме щастието още в началото на пътя си да станем групата на Ваня Костова. Тя е един безспорен талант, който може да ти покаже точните отношения между звезда и публика. Минали сме и през телевизионното предаване за млади таланти по БНТ „Хит минус едно”. От него спечелихме награда през 1994 г. По това време имах нужда от конкурс, от такъв вид доказване. След това за музикантът важни са хората, които дават тази сила - публиката. Любовта винаги е била движеща сила за нас. Любовта към музиката – също.
Мария Мутафчиева споделя, че е получавала и продължава да получава много обич в живота си. Наскоро една непозната я спира с топли думи на улицата. Дълго мислих върху тази среща, човек не знае с какво е заслужил обичта на хората, които не са близо до теб всеки ден. Те слушат твоя песен или са запомнили фраза от нея или думите ти са достигнали до тях. И това е достатъчно – казва Мария Мутафчиева. Оптимист по душа, тя споделя, че ще продължава да се занимава с музика, защото по думите й: Да не се откажеш, също е силно послание за бъдещето.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15