Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стив Ханке: Мизерията в България идва по веригата на недоверието

БНР Новини
Снимка: БТА

Архитектът на българския валутен борд, американският икономист Стив Ханке не скри разочарованието си от българския инженеринг в бюджета, банковата система и политиката. Той бе специален гост на Българския икономически форум, състоял се в София.

„Източникът на мизерията в България е липсата на доверие – на банковия сектор в икономиката на страната, както и на бизнеса в политиката на българските правителства. Това, от което се нуждаете, е шоково връщане на доверието, реформи като предприетите от Маргарет Тачър във Великобритания през 1981-ва”, смята професорът.

Министърът на регионалното развитие и строителството Лиляна Павлова и министърът на икономиката Божидар Лукарски заявиха намерение да връщат доверието на бизнеса чрез инвестиране на парите от европейски фондове в реалния бизнес. Става дума за държавни поръчки, насочени към едрия бизнес, ангажиран със строителство на пътна инфраструктура. При тях над 70 процента от финансирането идва от еврофондове. А също и за публично-частни партньорства (ПЧП), с помощта на които Павлова планира реформи във водния сектор и саниране на жилищния фонд.

„За съжаление, назад в годините, партньорството между бизнеса и държава, т.нар. публично-частно партньорство, беше станало едва ли не мръсна дума, коментира Лиляна Павлова. – Със съвместни усилилия трябва да направим така, че това партньорство да намери своето достойно място.”

Лиляна Павлова обещава парче от макар и постната държавна финансова баница да стигне и до средните и малките фирми за санирането на жилищния фонд.

Според Стив Ханке, планираните от кабинета мерки няма да върнат загубеното доверие. В дългосрочен план публично-частните партньорства, които кабинетът “Борисов-2” смята да претопли и сервира, са източник на корупция, подчерта той.

„Публично-частните партньорства са бедствие, което води до корупция. Всякакви връзки между частния бизнес и правителството са източник на корупция, особено в България. Когато чуете за публично-частни партньорства, знайте че е покана за голяма корупция”, беше категоричен професорът.

По повод големите очаквания към еврофондовете, той посъветва да не се обвързваме прекалено с тях. Защото това би довело до добавяне на още бюрократични слоеве и още корупция.

С цел връщане на доверието, той препоръча на новия кабинет серия от краткосрочни мерки. А именно ограничаване на държавните разходи, решаване на проблема с цените на електрическата енергия, приватизация като източник на финансиране, бързо решаване на фиаското КТБ.

Според Ханке, единственото сигурно нещо в България е въведеният през 1997 г. валутен борд, въпреки че периодично се чуват гласове за отмяната му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20