Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стив Ханке: Мизерията в България идва по веригата на недоверието

БНР Новини
Снимка: БТА

Архитектът на българския валутен борд, американският икономист Стив Ханке не скри разочарованието си от българския инженеринг в бюджета, банковата система и политиката. Той бе специален гост на Българския икономически форум, състоял се в София.

„Източникът на мизерията в България е липсата на доверие – на банковия сектор в икономиката на страната, както и на бизнеса в политиката на българските правителства. Това, от което се нуждаете, е шоково връщане на доверието, реформи като предприетите от Маргарет Тачър във Великобритания през 1981-ва”, смята професорът.

Министърът на регионалното развитие и строителството Лиляна Павлова и министърът на икономиката Божидар Лукарски заявиха намерение да връщат доверието на бизнеса чрез инвестиране на парите от европейски фондове в реалния бизнес. Става дума за държавни поръчки, насочени към едрия бизнес, ангажиран със строителство на пътна инфраструктура. При тях над 70 процента от финансирането идва от еврофондове. А също и за публично-частни партньорства (ПЧП), с помощта на които Павлова планира реформи във водния сектор и саниране на жилищния фонд.

„За съжаление, назад в годините, партньорството между бизнеса и държава, т.нар. публично-частно партньорство, беше станало едва ли не мръсна дума, коментира Лиляна Павлова. – Със съвместни усилилия трябва да направим така, че това партньорство да намери своето достойно място.”

Лиляна Павлова обещава парче от макар и постната държавна финансова баница да стигне и до средните и малките фирми за санирането на жилищния фонд.

Според Стив Ханке, планираните от кабинета мерки няма да върнат загубеното доверие. В дългосрочен план публично-частните партньорства, които кабинетът “Борисов-2” смята да претопли и сервира, са източник на корупция, подчерта той.

„Публично-частните партньорства са бедствие, което води до корупция. Всякакви връзки между частния бизнес и правителството са източник на корупция, особено в България. Когато чуете за публично-частни партньорства, знайте че е покана за голяма корупция”, беше категоричен професорът.

По повод големите очаквания към еврофондовете, той посъветва да не се обвързваме прекалено с тях. Защото това би довело до добавяне на още бюрократични слоеве и още корупция.

С цел връщане на доверието, той препоръча на новия кабинет серия от краткосрочни мерки. А именно ограничаване на държавните разходи, решаване на проблема с цените на електрическата енергия, приватизация като източник на финансиране, бързо решаване на фиаското КТБ.

Според Ханке, единственото сигурно нещо в България е въведеният през 1997 г. валутен борд, въпреки че периодично се чуват гласове за отмяната му.

Още от категорията

95% от чуждестранните компании с инвестиции в България са готови да ги разширят

Проучванията на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и партньорски бизнес организации показват, че 95% от чуждите компании, които вече са направили инвестиции в България, са готови да ги разширят. Това е съобщил председателят на палатата Цветан..

публикувано на 15.01.21 в 09:49

София и Хага с нова Спогодба срещу двойното данъчно облагане

Парламентът ратифицира Спогодбата между България и Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонения и заобикаляне на данъчното облагане, предаде БТА.  До момента действаше спогодба за избягване на двойното данъчно..

публикувано на 14.01.21 в 17:10

Подготвя се Национален план за въвеждане на еврото в България

" Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. " Това е заявил министърът на финансите Кирил Ананиев по време на онлайн годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, съобщава пресцентърът на финансовото..

публикувано на 12.01.21 в 17:08