Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„България в Шенген” – острието на нашите усилия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

България е решила да предприеме нестандартен ход по пътя си към членство в зоната за свободно движение на стоки и хора. „България в Шенген” е специална книга, която вицепремиерът Меглена Кунева представи на колегите си по време на заседанието на правителството в сряда.

„Това е острието на усилията ни в последните седмици, включително след положителните сигнали, които получихме при първото посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел от председателите на Европейската комисия, на Европейския парламент и на Европейския съвет, каза тя. – Политическа подкрепа за влизането на България в Шенген има на най-високо ниво. Но понякога проблемът се крие в детайлите и бих искала да сте убедени, че България е готова за Шенген. Книжката е изготвена в приятелско сътрудничество с МВР. Тук има кратко представяне какво сме направили и много снимки – доказателства, че сме готови. Ще бъде преведена на английски и ще помоля МВнР да направят необходимите демарши във всяка страна-членка да се запознаят какво сме правили.”

България е изпълнила изискванията за присъединяване към Шенгенското пространство. Като доказателство в книгата са публикувани заключенията на Комисиите за оценка по морски, въздушни и сухоземни граници, които сочат, че доколкото се касае за граничния контрол, България е в състояние да прилага шенгенското законодателство изцяло. От изданието могат да се научат и приложените мерки, съответстващи на най-добрите европейски практики, с цел надграждане на постигнатите стандарти и гарантиране високо ниво на сигурност по външните граници на ЕС и Шенгенското пространство. Специално място в книгата заема участието на Българската гранична полиция в дейността на Агенцията за управление на оперативното сътрудничество при външните граници на държавите-членки на Европейския съюз – ФРОНТЕКС. В изданието са публикувани и плановете на правителството за овладяване на кризисната ситуация вследствие на засиления миграционен натиск към територията на Република България. Специална глава е посветена и на сътрудничеството на българските гранични власти с Румъния, Турция, Гърция, Македония и Сърбия.

Европейският парламент в своя резолюция от 8 юни 2011 г. потвърди готовността на България и Румъния да прилагат достиженията на правото от Шенген.На 9 юни 2011 Съветът прие заключения, с които удостовери, че България и Румъния са изпълнили необходимите условия за прилагане на тези достижения. Франция, Нидерландия, Германия и Финландия настояха да се изчакат летните доклади на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и оценка и чак тогава да се обсъжда приемането на двете страни в Шенген. Франция и Германия обвързват готовността за присъединяване към Шенген и с готовността двете страни, по специално България, да се справят с бъдещо увеличение на миграционния натиск. В дух на компромис заключенията бяха приети с уточнението, че Съветът ще разгледа отново този въпрос възможно най-скоро, но не по-късно от септември 2011 г.От тогава все още не е взето решение за присъединяване на България и Румъния към членство в зоната за свободно пътуване.Българското правителство настоява приемането на страната в Шенген да не се обвързва с резултатите от предстоящия през януари доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава състоянието на правосъдието. В края на миналия месец Меглена Кунева предупреди, че той ще е много тежък за страната ни, защото сравнението между Българи и Румъния няма да бъде в наша полза. Независимо че страната ни е изпълнила техническите изисквания за членство в Шенген, не всички държави-членки са на мнение, че може да осигури необходимата сигурност на зоната. Преди дни холандецът Франс Тимерманс – вицепрезидент на ЕК, който отговаря за мониторинга над България и Румъния, заяви, че докладът не трябва да се обвързва с влизането на двете страни в Шенгенската зона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02