Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Даниела Андонова: „Имам усещане за универсалност в музиката”

Снимка: личен архив

Всеизвестно е, че българите сме талантлив народ с афинитет към музиката. Успехите на наши сънародници по света често са повод името на страната ни да се споменава. Приветстваме младите артисти, следим развитието им, но понякога пренебрегваме една важна фигура, допринесла за този възход – педагогът. Един от тези всеотдайни преподаватели е пианистката Даниела Андонова. Нейни студенти от НМА „Панчо Владигеров” са лауреати на наши и международни конкурси. Споделя ни как е избрала призванието си:

„Често за пръв път родителите открехват вратата към музиката на своето дете, като го заведат на концерт. Мен лично това преживяване толкова силно ме впечатли, че сама пожелах да ми купят пиано. От началото знаех, че ще се занимавам само и единствено с това. Завърших Музикалната академия у нас в класа на Константин и Джулия Ганеви. Те са руски възпитаници и внесоха тамошната школа и у нас. Основния си музикален мироглед получих от тях. Усъвършенствах се в много майсторски класове, радвам се че получих впечатления не само от руската, а и от западната школа. След завършването на консерваторията изкарах специализация при световноизвестния педагог Фредерик Геверсв Белгия. Различните влияния малко или много обогатяват артиста и накрая той се превръща в космополит.”

За Даниела Андонова декември започна с концерт по случай 110 г. от рождението на Любомир Пипков. Пианистката разказа подробности за програмата:

„Смея да твърдя, че аз възродих цикъла „Пролетни приумици”. 30 години той не бе цялостно изпълняван. Посветен е на известната наша пианистка Марта Деянова. Представих го на фестивала Pianissimo през 2004 г. по повод един век от рождението на Любомир Пипков. Напоследък почти няма клавирен конкурс в България, на който да не звучат пиеси от този цикъл. Много се гордея, че съм сред изпълнителите на това прекрасно произведение. Имам силен афинитет към творчеството на гениалния творец Пипков. От една страна той се прекланя пред традиционната българска интонационна звучност без да цитира буквално фолклорната музика. От друга страна е френски възпитаник и тази естетика се усеща в творчеството му.”

Във втората част от концерта към Даниела Андонова се присъединиха колегите й от трио „Белини” – Иван Кръстев – цигулка и Христо Иванов – виолончело. Свирят заедно вече трета година. Според пианистката камерното и солово музициране взаимно се допълват и изграждат облика на завършения зрял музикант.

Друга изява на Даниела Андонова в последния месец от 2014 бе в зала „БИАД”. Концепцията й обедини 175 г. от рождението на Модест Мусоргски и представянето на творби от славянски автори. По свои думи, изпълнителката силно чувства връзката с корените си, но същевременно има усещане за универсалност в музиката:

„В своята артистична биография аз съм правила портрети на много композитори. Един от тях е Родион Шчедрин. Той е сред най-големите имена в съвременната композиторска школа, но клавирното му творчество не бе познато на мнозина в България. Направих няколко премиери на негови опуси. Като изпълнител винаги се старая репертоарът ми да е разнообразен и да включва от всички стилове.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05