Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнофантазии 2014

На границата в летоброенето – музика отвъд стиловите граници

БНР Новини
Снимка: архив

Известен саксофонист, Димитър Льолев е един от солистите на Биг бенда на БНР. „За моя авторски албум избрах заглавието „Родопология”, за да изразя голямата си любов към родопския фолкор и джаза. Музиката ми е резултат на тази симбиоза, на взаимното проникване между двата стила. Каквито и определения да търся, едва ли ще изразя най-важното – аз дълбоко вярвам в тази музика.”






По цял свят изкуството на „Космически гласове” се радва на многобройни почитатели.През юли 2014-а хорът навърши 20 години. „Решихме да посветим всички наши изяви през годината на този празничен повод” – думи на Ваня Монева, основател и диригент на състава. Наскоро певиците взеха участие в записите и концертното представяне на „Пътешествие в два свята” – нов проект на Милчо Левиев. В него хорът изпълнява народни образци, пречупени през творческото въображение на известния джаз пианист и композитор. В това музикално приключение е въвлечен и Биг бендът на БНР. Една от пиесите в албума се казва „Герданче”.

Солист на Оркестъра за народна музика при БНР, участник в много международни проекти, Недялко Недялков е един от най-известните изпълнители на кавал. През 2014 г. той събра в албум своите музикални вълнения. „Искам да кажа” е неговото заглавие.
Режисьор на куклени спектакли и певица, Стефка Митева живее в Париж. Там основа две формации, с които изпълнява музика с българско звучене. В края на ноември нейното трио „Диви рози” представи новия си албум. „Розата е символ на България, затова избрах така да се нарича проектът. А във Франция често казват, че Балканите са диви. Но не в смисъл на необуздани и нецивилизовани. Те са диви, защото са свободолюбиви и пълни с невероятна жизнена и творческа енергия!” – казва Стефка. Заедно с нея в „Диви рози” са двама сръбски музиканти – китаристът Дарко Анджелкович и Иван Йеленкович – бас китара и перкусии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15