Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите разследват „черното тото” в България

Тези дни в България бяха задържани 12 души, сред които изявени футболисти от "А" група, за „манипулиране на резултати от спортни срещи“. Подразбира се т. нар. „черно тото“. Акцията по задържане е започнала миналия вторник, но началото на разследването датира от  9 месеца. Всичко това – вследствие на сигнал от УЕФА до Българския футболен съюз, който е препратил казуса към МВР и прокуратурата. Властите са били оторизирани да действат от Специализирания съд, което пък означава, че става въпрос за тежка организирана престъпност.

Официалните изявления са пестеливи, не се споменават отбори и имена, защото тече разследване. Висш представител на вътрешното ведомство уточни обаче, че се разследват футболни мачове и фигури от „А” група, а така опроверга предположения, че се проверяват мачове на пловдивския клуб „Локомотив” в Испания. Случаят не е първи подобен от тъмните страници на българския футбол. Преди него, в началото на тази година, имаше корупционен проблем, свързан с играчи на юношеския национален отбор. Признаците за корупция в българския футбол обаче не са само от 2014г. Мрачна статистика, публикувана в спортния сайт Sportal.bg, показва, че от 1995 г. до 2010 г. в страната са убити цяла дузина президенти и други висши ръководители на футболни клубове. Защо именно тази категория хора са обект на такова престъпление? Дали то е свързано с футболните залози, или е продиктувано от други причини? Отговор трябва да даде разследването. Но не само разследването на няколко футболисти през последните дни, които са само върха на коварния айсберг в българския футбол. Налага се по-дълбоко изследване на проблема, защото иначе и националният футбол ще потъне като „Титаник“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11