Сурва, Сурваки или Васильовден е българският празник, с който по традиция посрещаме новата календарна година. Отбелязват го във всички краища на България, разпространен е и сред етническите българи, живеещи извън страната.
Свинската глава е на голяма почит през тази вечер. Цяла или приготвена по характерна за района рецепта, някога тя непременно присъствала на трапезата. Това е и единственият ритуал в българската традиция, при който свинско месо се поднася като обредна храна и се кади. Както и на Бъдни вечер, на масата се слагат орехи, глави чесън и лук, мед. В някои села в миналото играели хоро цяла нощ – за здраве и берекет. На други места взимали дванайсет парчета от прекадения кромид – по едно за всеки месец от годината. Слагали сол в средата и ги подреждали на трапезата. Сутринта гледали къде солта се е стопила и се е събрала вода. Според народните гадателски практики, водата в кръгчето от лук означава, че месецът, за който е наречено, ще бъде дъждовен.
Крайдунавският град Тутракан събира производителите на кайсии от региона на традиционния празник "Тутракан - столица на кайсията". Ценителите на вкусния плод си дават среща в неделния ден за 20-а поредна година. Както повелява традицията..
Хага, град в Южната част на Нидерландия, административен център и място, където живее и работи кралицата… Едва ли някой свързва този град с българския фолклор и традиции. Факт е обаче, че в Хага интересът към българските хора, ръченици и въобще..
Детско-юношеският танцов ансамбъл "Средец" от София представи българския фолклор на 25-ия Международен детски фолклорен фестивал "ФолкАрт" в Марибор, съобщават от посолството ни в Словения. Детското събитие е част от 32-ото издание на Летния..
Ценители на българския фолклор се събраха в почивните 20 и 21 юли в тетевенското село Рибарица за Третия национален фестивал и шестнадесето издание на..