Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по заетостта награди фирми за нови работни места, безработицата обаче остава висока

БНР Новини
Снимка: az.government.bg

Двадесет и седем фирми, наели работници с посредничеството на бюрата по труда, получиха грамоти „Работодател на годината 2014-а” от Агенцията по заетостта.

За първи път инициативата е обърната предимно към работодатели, които не са ползвали финансиране за стимулиране на заетостта по национални и европейски програми. С посредничеството на агенцията, работа в отличените фирми през 2014-а са започнали 3272 души, като повечето новоназначени са в сферата на туризма, леката промишленост и обработката на метали и лекото машиностроене. Голяма част от работните места в туризма са временни, т.е. след края на сезона договорите се прекратяват. Много малък е и броят на назначените хора с увреждания – едва трима.

Агенцията по заетостта награди още и фирми, бенефициенти по европейската програма „Развитие на човешките ресурси” за подобряване на условията на труд и професионални обучения. Отличия получиха и двата синдиката Подкрепа и КНСБ, както и една от общо петте работодателски организации – „Асоциация на индустриалния капитал” за организираните обучения за безработни. С най-голяма практическа насоченост, поне според обявените наименования, са курсовете на КНСБ – за озеленители и болногледачи, които се посещават главно от хора, търсещи работа зад граница.

Раздадените грамоти и коктейлът, с който Агенцията по заетостта отбеляза доброто си партньорство с бизнеса, не правят обаче картината на трудовия пазар у нас по-розова. За това, разбира се, не може да се вини държавната институция, защото тя е само посредник на трудовия пазар, а работните места се създават главно от частния сектор.

Към края на годината по данни на НСИ, безработни са почти около 360 хиляди или около 10 процента от трудоспособното население. Свободните работни места са над 18 хиляди, като най-голям е броят им в областта на ресторантьорството и хотелиерството, здравеопазването, държавното управление, преработващата промишленост. Заетите пък са около три милиона, а държавата е работодател на над 23 процента от тях.

От всичките 18 хиляди свободни работни места, обявени в Агенцията по заетостта са под половината. Търсят се както шивачки и общи работници, където нивата на заплащането са около 180-200 евро, така и висококвалифицирани специалисти в областта на информационните технологии и маркетинга, a предлаганите от работодателя за подобни позиции заплати варират между 500 и 1200 евро, което за България е много добро възнаграждение. Има една малка подробност обаче – за повечето атрактивни позиции се изисква владеене на рядък екзотичен език или комбинация от езици, най-често македонски или полски и руски. Според запознати, в повечето подобни случаи става дума за формално обявено работно място, което е предвидено за чужденец и фирмата спазва изискването на закона да обяви позицията първо в Агенцията по заетостта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34