Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в закона за тютюна внасят ред в бранша

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Започналите на 12 декември в Гоце Делчев протестни действия на производителите на тютюн срещу ниските изкупни цени и други проблеми в бранша засега са прекратени. Първоначалната цена на суровината от 6 лв/кг бързо падна на 3,80 лв., жалва се Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. България, заедно със съседните Турция, Гърция и Македония дават три четвърти от най-ароматния, ориенталски тютюн в света. Тази година реколтата около нас бе много добра, има свръхпроизводство, а от друга страна 5 пъти по-високата влажност влоши качеството на тютюна. Това свали цената на тази суровина, но също и не добре уредените взаимоотношения в сектора, заяви за Радио България Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Сключваните досега договори за изкупуване на тютюна на практика нямат юридическа стойност, жалват се производителите на тютюн. А съзнателното забавяне на изкупната кампания в това влажно време влошава качеството на тютюна и сваля цената му.

Обявяването на промени в закона за тютюна, въвеждащи сигурност за всички по веригата, спряха засега стачните действия, които предвиждаха блокиране на северната и южната ни граница. Според Министерството на земеделието и храните, обсъжданите промени търсят баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и някогашната тотална регулация на пазара. Предвижда се създаването на два регистъра – единият на тютюнопроизводителите, другият – на търговците на тази суровина.

„Ще имаме възможност да създадем и „камара по тютюна” като надбраншови орган, чрез който тютюнопроизводители, търговци и преработватели превантивно да урегулираме взаимоотношенията си, да създадем ясни правила, а не да се срещаме само при изкупуване на суровината, казва с удовлетворение г-н Филев. – Ще бъдат създадени и независими експертни комисии като арбитър при окачествяването на тютюна. Искаме да можем да сключваме предварителни договори за изкупуване на суровината, които да имат юридическа стойност и да предвиждат санкции за неизрядната страна.”

Очертава се удовлетворяване и да другите две искания на тютюнопроизводителите.

„Второто искане е в бюджета за 2015 г. да бъде заложен същият обем от средства по схемата за национални доплащания за тютюн, какъвто получихме през 2014 г., а именно 107 млн. лв. И те да бъдат изплатени не по-късно от края на март 2015 г. Това е периодът, в който започваме следващия стопански цикъл. Има движение и по третото ни искане да не се завишава минималния осигурителен праг за земеделските производители, както беше предвидено, от 240 лв. на 420 лв. След тежка дискусия постигнахме устно споразумение с управляващите този праг да спре на 300 лв. Това е крачка напред и малко по-плавно преминаване към по-висок осигурителен праг, който пък ще гарантира по-високи пенсии на самоосигуряващите се земеделци.”

Промените в закона предвиждат решаването на още един наболял проблем – тенденцията към понижаване качеството на добивания ориенталски тютюн поради занижен контрол върху използваните семена. Ясна отговорност да това се възлага на единствения официално акредитиран орган – Изпълнителната агенция по апробация и семеконтрол.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55